Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Γερμανία: Απαγόρευση του γάμου των ανηλίκων,με στόχο τους εξαναγκαστικούς γάμους «προσφύγων»


Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε την Τετάρτη νομοσχέδιο που απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ανηλίκων, περιθωριακό φαινόμενο στη Γερμανία που πρέπει όμως να αντιμετωπισθεί μετά την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων σε διάστημα δύο ετών.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μας, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών θυμάτων εξαναγκαστικών γάμων, κυρίως των κοριτσιών και των εφήβων που παντρεύονται μεγαλύτερους άνδρες.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η νέα νομοθεσία θα εφαρμοσθεί και στους γάμους ανηλίκων που έχουν νομίμως συναφθεί στο εξωτερικό και προβλέπει ότι ένα κορίτσι μπορεί να χωρίσει από τον σύζυγό του και να περιέλθει στη φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να παντρευτούν στο δημαρχείο ή στην εκκλησία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η ενίσχυση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για τους γάμους που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό. Οφείλουμε να μην ανεχθούμε γάμους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανηλίκων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι γάμοι που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό μεταξύ ανηλίκων κάτω των 16 ετών θα θεωρούνται άκυροι και εκείνοι που αφορούν νέους 16 έως 17 ετών θα μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων.

Πρόστιμα προβλέπονται για τις περιπτώσεις που ανήλικοι παντρεύονται με θρησκευτικό ή παραδοσιακό τρόπο.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή εξακολουθεί να αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο στην Γερμανία παρά την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από χώρες όπου η πρακτική αυτή εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, έχουν καταγραφεί 1.473 παντρεμένοι ανήλικοι, 361 από τους οποίους είναι κάτω των 14 ετών.

Περί το ήμισυ αυτών των ανηλίκων (664) προέρχονται από την Συρία, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από το Αφγανιστάν (157) και από το Ιράκ (100).

Δικαστήριο του Μπάμπεργκ στην Βαυαρία προκάλεσε πέρυσι πολεμική κρίνοντας νόμιμο γάμο που είχε τελεσθεί στη Συρία ανάμεσα σε μία έφηβη 15 ετών και τον 21χρονο εξάδελφό της.

Στην Γερμανία, η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, αλλά μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις εάν ένας από τους συζύγους είναι άνω των 16 ετών και ο άλλος άνω των 18 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.