Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Η Αγκυρα δοκιμάζει τα ανακλαστικά της Αθήνας: Εκτόξευσε για πρώτη φορά πύραυλο από υποβρύχιο! – Προσομοίωσε αιφνιδιαστική επίθεση ΒΙΝΤΕΟ


ΚΑΙ ΤΟ Α-599 CUBUCLU «ΕΚΟΒΕ BΟΛΤΕΣ» ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

του Γιάννη Πετρίδη

Ελληνικά πολεμικά σκάφη παρακολουθουσαν «διακριτικά» από χθες το ερευνητικό σκάφος του τουρκικου Ναυτικού Α-599 Cubuklu το οποίο εκτέλεσε έρευνες από χθες, μεταξύ άλλων περιοχών και στο τρίγωνο Αγίου Ορους-Θάσου-Σαμοθράκης.

Το τουρκικό σκάφος από χθες και εντόπισε την έρευνά του επάνω στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα του Βόρειου Αιγαίου. Παρακολουθείται από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μία εβδομάδα πριν το καθοριστικό δημοψήφισμα στην Τουρκία, η Αγκυρα, δοκιμάζει τα ανακλαστικά της Αθήνας με ακραίo τρόπο:

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσια βολή UGM-84 Sub Harpoon από το υποβρύχιο ÇANAKKALE (S358) το οποίο έπληξε τον στόχο του. Το συμβάν καταγράφηκε από δορυφόρους τουλάχιστον τριών χωρών, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά την ελληνική κυβέρνηση.

Η υποθαλάσσια εκτόξευση UGM-84 Sub Harpoon είναι όπλο απόλυτου αιφνιδιασμού και θα μπορούσε να συμβεί μέσα στη νύχτα με ένα μπαράζ βλημάτων που να αταστρέψουν το ελληνικο δίκτυο ή μέρος του, εναέριας προειδοποίησης.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικοί περιορισμοί ως προς το επιτρεπόμενο βάθος εξαπόλυσης, άρα τα τουρκικά υποβρύχια μπορούν να πλεύσουν σε μεγάλο βάρος (π.χ. 100 μέτρων) και να εκτελέσουν βολή.

Το βλήμα έχει εμβέλεια περίπου 75 nm (140 km) και ταχύτητα πλεύσης 0.83  Mach (1,017 km/h). Είναι αυτόνομης καθοδήγησης (fire and forget), χαμηλού ύψους πλεύσης (sea skimming) και κατευθύνεται προς τον στόχο με συνδυασμό αδρανειακής πλοήγησης και ψηφιακού μονοπαλμικού ραντάρ J-band (10 – 20 GHz), με δυνατότητα frequency agility.

Η εξαπόλυση του βλήματος έγινε από τορπιλοσωλήνα (Τ/Σ) του ÇANAKKALE (S358), εντός ειδικής κάψουλας (ENCAP), η οποία ανήλθε στην επιφάνεια χωρίς μηχανική υποβοήθηση και εν συνεχεία ενεργοποιήθηκε ο προωθητικός κινητήρας (booster) του UGM-84, χρόνου λειτουργίας 3 sec, οπότε και «συνελήφθη» από τους δορυφόρους.

Η χρήση του UGM-84 Block 1C παρέχει στα τουρκικά υποβρύχια δυνατότητα προσβολής στόχων επιφανείας σε αποστάσεις και κυρίως σε χρόνο που πρακτικά κανένα ύφαλο όπλο δεν μπορεί να προσεγγίσει: Σε 8′ από την ανάδυση της κάψουλας μπορεί να κτυπήσει τους στόχους επιφανείας ή εδάφους στο μέγιστον βεληνεκές του.

Ιδού και ένα παλαιότερο βίντεο από το ÇANAKKALE (S358).

 pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.