Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΥΡΡΙΧΙΟ, ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ… ΓΙΟΚ!!!



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Και όμως είναι αλήθεια. Σε ένα τουρκικό γενικό πανεπιστήμιο μια από τις σημαντικές προϋποθέσεις για να σου χορηγήσουν το πτυχίο είναι να περάσεις και στις εξετάσεις του ποντιακού χορού, Horon, που συμπεριλαμβάνεται στο βασικό μάθημα, «Καλλιτεχνικές Δεξιότητες».


Όπως αναφέρεται στο γενικό πανεπιστήμιο MEF, της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στην περιοχή Maslak, στο δεύτερο έτος έχει καθιερωθεί ένα μάθημα καλλιτεχνικής δεξιότητας όπου οι φοιτητές εξετάζονται και στην επίδοση τους στους ποντιακούς χορούς σαν απαραίτητο εφόδιο για να περάσουν το έτος.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Mustafa Özcan, για πρώτη φορά σε τουρκικό πανεπιστήμιο στο τμήμα καλλιτεχνικών σπουδών έχει καθιερωθεί μεταξύ των άλλων μαθημάτων όπως το θέατρο, μουσική, κλπ και το μάθημα των ποντιακών χορών που εξετάζεται όπως τα άλλα μαθήματα και αποτελεί προϋπόθεση για να περάσεις τις γενικές εξετάσεις και να προαχθείς στο επόμενο έτος.
Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα των ποντιακών χωρών έχει γίνει συχνά θέμα διεκδίκησης της πατρότητας από τους Τούρκους, που πολλές φόρες σε διεθνείς εκδηλώσεις εμφανίζονται σαν οι γνήσιοι κτήτορες των χωρών αυτών. Βέβαια ξεχνούν σκόπιμα πως οι ποντικοί χοροί είναι αρχαίοι ελληνικοί χοροί και επί πολλούς αιώνες χορεύονταν στον Πόντο από τους Έλληνες, πολύ πριν εμφανιστούν εκεί τα τουρκικά φύλα.
Αλήθεια… άραγε υπάρχει σε και σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο παρόμοιο μάθημα ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.