Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Είδηση βόμβα! Οι ΗΠΑ θα δικάσουν τον Ερντογάν ως εγκληματία πολέμου;

Του Σάββα Καλεντερίδη

O Ερντογάν με τους υπουργούς του που λαδώνονταν» από τον ιρανοαζέρο, μαζί με τον Ζαρράμπ, στην… πρώτη γραμμή

Μπορεί ο τίτλος να φαίνεται υπερβολικός και εξ αντικειμένου προβοκατόρικος, όμως δεν είναι. Ιδού η απόδειξη… Είναι γνωστό ότι κρατείται από έτους στις ΗΠΑ, ο Ιρανοαζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ που για ένα διάστημα αποτελούσε άνθρωπο εμπιστοσύνης και μάλιστα του στενού κύκλου τού τότε πρωθυπουργού Ερντογάν.  Ο Ζαράμπ δικάζεται στις ΗΠΑ με πολύ βαριές κατηγορίες, όπως η παραβίαση εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα συναφή.
Είδηση βόμβα! Οι ΗΠΑ θα δικάσουν τον Ερντογάν ως εγκληματία πολέμου; - Εικόνα1Στα τέλη Μαρτίου συνελήφθη στις ΗΠΑ και δικάζεται με τις ίδιες και με ακόμη πιο βαριές κατηγορίες ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αντιπρόεδρος της τράπεζας Halkbank και υπεύθυνος για τις διεθνείς χρηματοδοτήσεις και τραπεζικές δραστηριότητες. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Νότιας Περιοχής Νέας Υόρκης, διέταξε τη συνένωση των δυο υποθέσεων, συντάσσοντας δεύτερο κοινό κατηγορητήριο για τους δυο κατηγορουμένους. Είδηση βόμβα! Οι ΗΠΑ θα δικάσουν τον Ερντογάν ως εγκληματία πολέμου; - Εικόνα2Σε αυτό το δεύτερο κατηγορητήριο, έχουν συμπεριληφθεί και στοιχεία που αφορούν «παράνομη εισαγωγή όπλων, πυρομαχικών και μαχητών από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία».
Είδηση βόμβα! Οι ΗΠΑ θα δικάσουν τον Ερντογάν ως εγκληματία πολέμου; - Εικόνα3 Εδώ, ο Ζαράμπ παρλαμβάνει βραβείο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης,
Νουμάν Κουρτουλμούς,
και τον υπουργό Οικονομικών Νιχάτ Ζεύμπεκτσί Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Ζαράμπ, ο Ατίλλα και οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν σχέσεις με μια σειρά ιρανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία Mahan Air, με την οποία οι Φρουροί της Επανάστασης και ο Στρατός El Kudüs, που υπάγεται σε αυτούς, έστελναν μαχητές και όπλα στο Ιράκ και τη Συρία. Όπως σημειώνει, ο Ομοσπονδιακός Αντιεισαγγελέας Νέας Υόρκης Joon Kim στο κατηγορητήριο, η Mahan Air ενώ μετέφερε αξιωματικούς και διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του Στρατού El Kudüs, δεν τους κατέγραφε στους καταλόγους επιβατών, παραβιάζοντας τις βασικές Αρχές των αεροπορικών συγκοινωνιών, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την παράνομη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών, προσωπικού και χρημάτων.

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.