Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ενδιαφέρον Κίνας για επενδύσεις και συνεργασία στην Αλβανία


φωτό από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων 
Απρίλιος 18, 2017. 09:06

Η Κίνα και η Αλβανία συμφώνησαν τη Δευτέρα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε τομείς υποδομών, παραγωγής, τουρισμό και γεωργία στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας  για τη δημιουργία οικονομικής ζώνης,  ενός σύγχρονου ‘Δρόμου του Μεταξιού’ με τη συνεργασία της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Ζανγκ Γκάολι, επισκέφθηκε τη βαλκανική χώρα, όπου τόνισε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Αλβανίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Ζανγκ  δήλωσε ότι η Αλβανία είναι μια σημαντική χώρα κατά μήκος της οικονομικής ζώνης «του δρόμου του μεταξιού» [Belt and Road].
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να αποκτήσει μια ουσιαστική συνεργασία με την Αλβανία», δήλωσε ο Ζανγκ κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι τη Δευτέρα.

Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε τις δύο χώρες να επεκτείνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η Κίνα θα επεκτείνει περαιτέρω την εισαγωγή των αλβανικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία κινεζικών επιχειρήσεων στην Αλβανία.

Ο Ζανγκ τόνισε ότι η Κίνα επιθυμεί να λάβει ενεργό δράση στη δημιουργία μεγάλων αλβανικών υποδομών και στα ενεργειακά έργα, όπως είναι η κατασκευές οδών, σταθμοί υδροηλεκτρικής ενέργειας και ζώνες οικονομικής ανάπτυξης καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας στον πολιτισμό και στον τουρισμό.
 Ο Αλβανός πρόεδρος, Μπουγιάρ Νισάνι,  επεσήμανε ότι οι σχέσεις Αλβανίας – Κίνας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα του.

Ο Ζανγκ έφθασε στα Τίρανα την Κυριακή από τη Λιουμπλιάνα, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ευρασία, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

(news.xinhuanet.com)
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.