Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΑΠΟ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΚΟ


Την έντονη αντίδραση του Δήμου Λέσβου και φορέων του νησιού προκάλεσε ο προχθεσινός αποκλεισμός του λιμανιού της Μυτιλήνης από ομάδες Αφρικανών στην πλειοψηφία τους ΛΑΘΡΟμεταναστών και προσφύγων μαζί με ομάδες ανεξάρτητων «αλληλέγγυων» και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες.

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν είναι ανεκτές. ΜΚΟ που δεν είναι σύννομες, δεν προσφέρουν και δημιουργούν ταραχές με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί μας, εκμεταλλευόμενες καταστάσεις και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λέσβο» σημειώνει ο Δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Δήμος Λέσβου καταγγέλλει την «πασιφανή πλέον υποκίνηση της συγκεκριμένης ενέργειας, (σ.σ. αναφέρεται στην κινητοποίηση προχθές το απόγευμα) ενδεχομένως και άλλων από συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, τα οποία προκαλούν ζημιά στην εικόνα του νησιού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο».

Σύμφωνα με το Δήμο Λέσβου, «πρόκειται για άτομα και οργανώσεις που δεν συνεργάζονται με την Πολιτεία και δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Αντιθέτως, δε υποστηρίζει ο Δήμος Λέσβου στη σχετική του ανακοίνωση, πυροδοτούν έκρυθμες καταστάσεις και επεισόδια με σκοπό μέσα από αυτά να αποκομίσουν οφέλη, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες - μετανάστες όσο και στην τοπική κοινωνία».

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Λέσβου καταλήγει λέγοντας πως «είναι επιτακτική ανάγκη, η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να ελέγξουν τις συγκεκριμένες οργανώσεις, τι επιδιώκουν και κυρίως γιατί βάζοντας μπροστά πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργούν μέσα σε λίγη ώρα καταστάσεις φόβου και αναταραχής, χρησιμοποιώντας τους ως εξιλαστήρια θύματα, για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη».

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την κινητοποίηση εξέδωσαν το Επιμελητήριο Λέσβου, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λέσβου και το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης Νομού Λέσβου. Οι φορείς που συνυπογράφουν την ανακοίνωση αυτή ζητούν επαγρύπνηση από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να μην πληγεί η τουριστική κίνηση του νησιού. «Με μεγάλη λύπη και ανησυχία, σημειώνουν, γίναμε μάρτυρες του αποκλεισμού του κεντρικού λιμένα Μυτιλήνης, από ομάδες μεταναστών, μελών ΜΚΟ καθώς και αγνώστων προσώπων, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα έως τις πρώτες βραδινές ώρες εμπόδιζαν με καθιστική διαμαρτυρία οποιοδήποτε όχημα ή πεζό, να εισέλθει εντός του χώρου του λιμένα, και οι οποίοι απομακρύνθηκαν μόνον κατόπιν παρέμβασης των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η αδυναμία του Ε/Γ Ο/Γ Blue Star 1 να αποπλεύσει εγκαίρως, η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών και η για μια ακόμη φορά δημιουργία απογοητευτικών εικόνων που μόνο ζημία μπορούν να προκαλέσουν στην ήδη πληττόμενη τουριστική κίνηση του νησιού μας, εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου».

Οι φορείς των παραγωγικών τάξεων του νησιού δηλώνουν πως άμεσα θα απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές του τόπου «ώστε να ζητήσουν την εντεταμένη προστασία και επαγρύπνησή τους, προς αποφυγή παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον, τα οποία πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι πλήττουν ανεπανόρθωτα την τοπική πρόοδο και οικονομία, αποτελώντας εν τέλει βάναυση και άδικη τιμωρία της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, η οποία με αξιοθαύμαστο τρόπο έχει σταθεί και συνεχίζει να στέκεται αρωγός στο πλευρό των προσφύγων». Οι ίδιοι φορείς δηλώνουν «αποφασισμένοι να προχωρήσουν ενωμένοι σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να πατάξουν οποιαδήποτε μεμονωμένα ή συντεταγμένα συμφέροντα υποκινούν τέτοιου είδους καταστάσεις και υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.