Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων προς το κέντρο των Σκοπίων (βίντεο)


ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

της Μαρίνας Νικολάκη

Στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται αυτή την ώρα από τη περιφέρεια στην περιοχή Γκόρτσε Πετρόφ που βρίσκεται στην είσοδο Σκοπίων ενώ εντύπωση προκαλεί πως ούτε το υπουργείο Αμυνας, ούτε το Γενικό Επιτελείο Στρατού των Σκοπίων δίνουν κάποια εξήγηση για τους λόγους της στρατιωτικής μετακίνησης και της έντονης κινητικότητας στη περιοχή.

Αναγνώστης  της εφημερίδας Λάιμ ( Gazeta Lajm) βιντεοσκόπησε τις κινήσεις,  όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, σε μια εποχή που τα Σκόπια αντιμετωπίζουν πολιτική και θεσμική κρίση.

Στα κοινωνικά δίκτυα χρήστες προειδοποιούν για πιθανές εθνοτικές συγκρούσεις, ακόμη και για πόλεμο μεταξύ των Αλβανών των Σκοπίων και των βουλγαρικής καταγωγής κατοίκων της χώρας, εκείνων δηλαδή που παριστάνουν τους «Μακεδόνες».

Οι Αλβανοί επιδιώκουν την ικανοποίηση πάγιων εθνοτικών αιτημάτων τους, με σημαντικότερο και πιο «προκλητικό» για την σλαβομακεδονική πλευρά αυτό της καθιέρωσης ως της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης σε όλη την επικράτεια.

 Το ερώτημα εάν θα “μιλήσουν” τα όπλα έχει να κάνει κυρίως με το εάν θα υποχωρήσουν τα αλβανικά κόμματα σε κάποιες από τις απαιτήσεις τους και εάν οι όποιες υποχωρήσεις απ’ τη σλαβόφωνη πλευρά θα είναι ικανοποιητικές για τους αλβανόφωνους που αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού. Οι αποφάσεις ωστόσο δεν λαμβάνονται μόνο στα Σκόπια καθώς στο έδαφος της γειτονικής χώρας έντονα είναι και τα συμφέροντα χωρών όπως η Βουλγαρία και η Σερβία.
Απ’ την πλευρά της Ελλάδας και υπό τον κίνδυνο ανάφλεξης εδώ και έναν περίπου μήνα έχει τεθεί σε επιφυλακή μια απ’ τις επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της χώρας Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Στις 15/3 η μονάδα έχει εντολές που αναφέρουν πως πρέπει εντός δύο ωρών να είναι σε θέση να κινηθούν οι Ειδικές Δυνάμεις ενώ εντός έξι ωρών θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν τα άρματα μάχης.
Ανάλογες είναι οι εντολές που έχουν λάβει στο σύνολό τους οι μονάδες του Στρατού στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Αυτή τη στιγμή η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι ενώ έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που εκλήθη να κάνει τις επόμενες εκλογές άμεσα, αλλά παραμένει στη θέση της λαμβάνοντας πολιτικές αποφάσεις χωρίς καμία νομιμοποίηση από τον λαό.

Η βουλή δεν έχει ακόμη πρόεδρο, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη αβεβαιότητα και το εθνοτικό χάσμα των κατοίκων, μεγαλώνει.

Τα αλβανικά κόμματα στα Σκόπια, τα οποία, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 11 Δεκεμβρίου, αναδεικνύονται ρυθμιστές των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα,ανακοίνωσαν ότι εξαρτούν τη συμμετοχή τους σε αυτήν με την ικανοποίηση μίας σειράς αιτημάτων,μεταξύ των οποίων είναι η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να οριστεί η αλβανική επίσημη γλώσσα της χώρας (μαζί με την σλαβική) και η έναρξη μίας ευρύτερης συζήτησης για την αλλαγή της σημαίας της χώρας, του εθνικού της ύμνου και του εθνόσημου, ώστε αυτά να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και να αντικατοπτρίζουν τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα των Σκοπίων.

Όλα αυτά την ώρα που έρχονται δημοτικές εκλογές τον Μάιο, ωστόσο δεν μπορούν να προκηρυχθούν αυτή τη στιγμή επισήμως και να οργανωθούν, ή να μετατεθούν, αφού όπως είπαμε η βουλή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σε Σώμα.

Με λίγα λόγια, το ενδεχόμενο να λήξει η θητεία των δημάρχων και αυτοί να παραμείνουν στη θέση τους, είναι και αυτό ορατό.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που παραμένει στη θέση του, αρνείται διαρκώς να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων, που συγκροτούν κυβερνητική πλειοψηφία.

Το επιχείρημα του είναι ότι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο έχουν συμφωνήσει οδηγεί στην καντονοποίηση του κράτους και μακροπρόθεσμα στην «αλβανοποίησή» του.

Η δε αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ιβανόφ για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

«Η ουσία της πλατφόρμας είναι να αλλάξει τη συνταγματική τάξη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα Σκόπια είναι μια πολυεθνική κοινωνία και έχουν ένα ενιαίο κράτος, θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνικό κράτος.
Συγκριτικά θα λέγαμε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει σαν την Κύπρο, μόνο η χώρα μας δεν είναι νησί»είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ σε συνέντευξή του  στην κροατική εθνική τηλεόραση, όπως σημειώνει το σλαβικό PlusInfo.
Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι η αλβανική πλευρά έχει πρόθεση να φέρει στο προσκήνιο την ισότητα των Αλβανών με τους Σλάβους, με απώτερο στόχο την αλλαγή του συντάγματος, που αναφέρεται στη συμφωνία- πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, σύμφωνα με την οποία οι εθνικές κοινότητες αποκτούν δικαιώματα εκπροσώπησης εφόσον καταλαμβάνουν το ποσοστό των 20% του συνολικού πληθυσμού (σε κάθε δήμο).
«Έτσι, η πρόθεση της πλατφόρμας των Τιράνων είναι ότι το 20% να αλλάξει, και η αλβανική γλώσσα να γίνει ίδια με τη σλαβική των Σκοπίων. Αυτό είναι μια άρνηση των κεκτημένων δικαιωμάτων που έχει η χώρα.
Για παράδειγμα όταν οι Τούρκοι έχουν πλειοψηφία σε ένα δήμο, η επίσημη γλώσσα είναι η τουρκική, τα σχολεία είναι τουρκικά. Όταν έχουμε δήμο Ρομά, έχουμε τη γλώσσα των Ρομά και σχολεία στη γλώσσα των Ρομά, όπως και οι Σέρβοι έχουν δήμο σερβικό.
Έτσι με την πλατφόρμα των Τιράνων τα εν λόγω δικαιώματα θα πηγαίνουν μόνο στην αλβανική κοινότητα, μόνο οι Αλβανοί θα έχουν δικαιώματα», δήλωσε ο Ιβάνοφ.
Ο ίδιος αρνήθηκε σενάρια συνομοσπονδίας στη χώρα και πρόσθεσε ότι αυτή η εκδοχή έχει προκαλέσει χιλιάδες πολίτες, που επί έναν μήνα διαμαρτύρονται στους δρόμους.
«Ο στόχος τους (των Αλβανών) είναι να δημιουργήσουν – εάν μπορούσαμε να το πούμε ήρεμα – ένα τρίτο αλβανικό κράτος», δήλωσε ο Ιβάνοφ στην κροατική τηλεόραση «HTV».

Από την άλλη όμως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου πρώτευσε στις εκλογές, έλαβε τη διερευνητική εντολή αλλά δεν μπόρεσε να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα.

Ο ίδιος συντάσσεται με τις θέσεις του Ιβάνοφ και ζητάει νέες εκλογές.Η ένταση μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων βρίσκεται και πάλι σε κορύφωση και πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν προσπάθεια αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Τα αιτήματα αυτά,τα οποία αποτελούν μέρος της της λεγόμενης “αλβανικής ατζέντας”, υποβλήθηκαν με τη μορφή μίας κοινής πλατφόρμας, την οποία υιοθέτησαν τα αλβανικό κόμματα που εισέρχονται στη νέα Βουλή των Σκοπίων.

Πέραν αυτών, με την πλατφόρμα αυτή, τα αλβανικά κόμματα ζητούν οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, να χαρακτηριστούν ως συστατικό μέρος της ίδρυσης του κράτους των Σκοπίων.

Τα αλβανικά κόμματα με την πλατφόρμα τους αυτή ζητούν ακόμη την έκδοση ενός δεσμευτικού ψηφίσματος της Βουλής, με το οποίο η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων θα υποχρεούται να εμπλακεί ενεργά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, καθώς και τη συμμετοχή Αλβανών στην διαπραγματευτική ομάδα των Σκοπίων, στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Ακόμη, τα αλβανικά κόμματα, εξαρτούν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων με την άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει από τα Σκόπια η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν κυρίως τη λειτουργία του κράτους δικαίου, καθώς και την υποστήριξη του έργου της Ειδικής Εισαγγελίας, που ερευνά το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα και το οποίο αποκάλυψε πριν από δύο σχεδόν χρόνια η αντιπολίτευση.

Οι Αλβανόφωνοι, σημειώνουν ότι η αποδοχή των αιτημάτων τους θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας των Σκοπίων, η οποία παραμένει στάσιμη τα τελευταία χρόνια και στην προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων κατέληξαν στην πλατφόρμα αυτή μετά από δύο συναντήσεις που είχαν οι ηγέτες τους στα Τίρανα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα,το περασμένο διάστημα, σχετικά με την διαμόρφωση κοινής στάσης τους για την διεκδίκηση μίας σειράς αιτημάτων τους κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις τους με τα σλαβικά κόμματα στα Σκόπια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο Έντι Ράμα, χαρακτήρισε ως “ιστορική” την πλατφόρμα αυτή των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων σχετικά με τα αιτήματα τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Έντι Ράμα σημείωσε πως τα αλβανικά κόμματα προέβησαν σε ένα ιστορικό βήμα και προέτρεψε τους Αλβανούς των Σκοπίων να μην διαπραγματευθούν για ‘καρέκλες’, αλλά για το σύνολο των Αλβανών στα Σκόπια

Τα δύο μεγάλα σλαβικά κόμματα, που επιδιώκουν το καθένα για τον εαυτό του να σχηματίσουν κυβέρνηση σε συνεργασία με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα, το απερχόμενο κυβερνών εθνικιστικό VMRO DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιδράσει στα αιτήματα αυτά των αλβανικών κομμάτων, όμως με βάση την προβληματισμό με τον οποίο υποδέχτηκαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων την πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων, θεωρείται πολύ δύσκολο να την αποδεχτούν.

Να σημειωθεί ότι χωρίς τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων αλβανικών κομμάτων, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στα Σκόπια. Τα αλβανικά κόμματα, στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου κατέλαβαν 20 έδρες στη Βουλή, που αριθμεί συνολικά 120 έδρες ( το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι κατέλαβε, 10 έδρες, το νεοσύστατο αλβανικό BESA του Μπιλάλ Κασάμι 5 έδρες, η νεοϊδρυθείσα “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα 3 έδρες και το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών”/ DPA 2 έδρες ).

Τέλος να θυμίσουμε ότι για επικείμενη διάλυση των Σκοπίων έκανε ουσιαστικά λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας ΝΑΤΟ, Ε.Ε. αλλά και την Αλβανία ότι επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν μια φιλοαλβανική κυβέρνηση των Σκοπίων κάτι που θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ίδια τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά το ρωσικό υπουργείο μιλά για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας σε βάρος της Ελλάδας.  

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του κάλεσε την Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων

 pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.