Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ο «σουλτάνος» της Αλβανίας βάζει «φωτιά» στα Βαλκάνια με συνταγή… Ερντογάν

Την τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί ο Έντι Ράμα.
Την ώρα που η Αλβανία βράζει και η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή του, εκείνος βλέπει αλύτρωτες πατρίδες, προκαλώντας όπως είναι φυσικό αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της με ωριαίο αποκλεισμό όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας με αίτημα την παραίτηση του Ράμα, και τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.
Ο Έντι Ράμα μίλησε για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ’ εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.
Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από το μέτωπο των κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται επί 65 ημέρες.
Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία εκ μέρους των οπαδών του, τους οποίους κάλεσε «μαζί με κάθε Αλβανό» να ενωθούν στην πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης «για ελεύθερες εκλογές στη χώρα».
Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη στους δρόμους.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, λέγοντας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να αγγίξει τους διαδηλωτές.
Η εμμονή και η επιμονή του Εντι Ράμα στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο.
Την έντονη ενόχληση της ομογένειας προκάλεσε η παρουσία του ομοσπονδιακού φιλελεύθερου βουλευτή, Craig Kelly, σε διαδήλωση που οργάνωσαν στο Σίδνεϊ καταγόμενοι από τα Σκόπια.
Και δεν ήταν τόσο η παρουσία του βουλευτή στην διαμαρτυρία, αλλά τα όσα είπε και τα οποία ανάρτησε «με καμάρι» και στη σελίδα του στο Facebook.
Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (έτσι την αποκάλεσε) θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της αυτοκυριαρχίας να ζει ελεύθερος χωρίς ξένες παρεμβάσεις».
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι οι άλλες χώρες «θα πρέπει να σεβαστούν αυτό το δικαίωμα των Μακεδόνων».
Μάλιστα, κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση «να εκφράσει την στήριξή της προς τον Μακεδονικό λαό» και να αναγνωρίσει την χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι επιλογή των κατοίκων της να επιλέξουν το όνομά τους και κανενός άλλου.
«Η Αυστραλία καθυστέρησε υπερβολικά την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα και αυτό πρέπει να αλλάξει», κατέληξε.
Ενοχλημένοι ομογενείς κατήγγειλαν στο «Νέο Κόσμο» ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια με χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» που φθάνει έως τη… Λάρισα, αλλά αυτή η πρόκληση δεν φάνηκε να απασχολεί τον Αυστραλό βουλευτή.
Στο βίντεο και τις φωτογραφίες που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook, ο Craig Kelly αναφέρει ότι «υψώνει το ανάστημά του για τους καλούς του φίλους της Αυστραλο-Μακεδονικής Κοινότητας».
Τους αφιερώνει, μάλιστα, το βίντεο καθώς «και στους καλούς φίλους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» μαζί με την δέσμευση ότι έχουν «την πλήρη υποστήριξή του».

analitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.