Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

γιατί η CIA χρησιμοποιεί επιτραπέζια παιχνίδια για να εκπαιδεύσει τα στελέχη της? παιχνίδια ρόλων και γνωστοί τίτλοι παιχνιδιών γίνονται πηγή έμπνευσης, τα μυστικά ψυχικά πειράματα με τον Uri Geller


 η CIA χρησιμοποιεί επιτραπέζια παιχνίδια για να εκπαιδεύσει τα στελέχη της

 οι Κάρτες Dungeons and Dragons, τα παιχνίδια με κάρτες "Pokémon card games" και τα παιχνίδια ρόλων "role-playing games" είναι κάτι περισσότερο από διασκέδαση -- είναι πηγή έμπνευσης για τη CIA.


ο David Clopper, "senior collection analyst" με εμπειρία 16 χρόνων στη CIA, εργάζεται  και ως κατασκευαστής παιχνιδιών, για τον οργανισμό.

ο Clopper δημιουργεί παιχνίδια  (παράγει επίσης τίτλους παιχνιδιών) για να εκπαιδεύσει τα επιτελικά στελέχη της CIA, (συμπεριλαμβάνονται οι "intelligence brokers" και οι πολιτικοί αναλυτές για πραγματικές καταστάσεις σε όλο τον κόσμο (political analysts for true-entire world cases)
*******************

Το παιχνίδι, η σκέψη και η ικανότητα κατασκευής είναι οι βασικές λειτουργίες που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο. σε όλη του τη ζωή παίζει, μέσα σε μια συμβολική ατμόσφαιρα, όπου καταργεί την καθημερινότητα και τη ρουτίνα του και πάνω από όλα, κερδίζει.
στην αρχαιότητα οι ΄Ελληνες χρησιμοποιούσαν άλλη λέξη για το αθλητικό π.χ.παιχνίδι, αποδίδοντας το νόημα του με τις λέξεις αγώνας και αγώνισμα. (αυτή η διάκριση γινόταν επειδή ο αθλητικός αγώνας στερείται το κωμικό, τη σοβαρότητα, που βρίσκουμε στο παιχνίδι.

το παιχνίδι είναι κινητήρια δύναμη για την αφύπνιση της σκέψης και του συναισθήματος, επειδή υπόσχεται τη νίκη. προσφέρει ένταση, καθώς το αποτέλεσμα αιωρείται αναμεσα στην αβεβαιότητα, τις πιθανότητες, τις δυνατότητες του ατόμου, το εγώ και την προσωπικότητά του. στο παιχνίδι, επιστρατεύουμε όλες μας τις ικανότητες για να περιορίσουμε την τύχη και αβεβαιότητα, δηλαδή για να κερδίσουμε.
το παιχνίδι είναι έκφραση συλλογικότητας και επικοινωνίας και έχει μεν στόχο να κατακτηθεί η νίκη και το κέρδος αλλά μέσα από συγκεκριμένους κανόνες.
τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι μόνο τα αντικείμενα αλλά οι ιδέες και τα συναισθήματα, που αναπαράγονται δια μέσου αυτών, ο ανταγωνισμός και ο αγώνας, η νίκη, η σκέψη, η επιθυμία της νίκης κλπ.
στο παιχνίδι ρόλων, οι άνθρωποι μαγεύονται από τους ρόλους, εξασκούνται σε αυτούς σαν παιδιά,
  δηλαδή προετοιμάζονται να τους παίξουν και στην πραγματικότητα.
************************
στο φεστιβάλ "South by Southwest Interactive technology festival"
(10-14 Μαρτίου, 2017)


ο David Clopper τόνισε ότι  """το  Gaming " αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης κατάστασης, γιατί να μην επωφεληθούμε από αυτό και να το ενσωματώσουμε στον τρόπο που μαθαίνουμε?"""  σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τα παιχνίδια.

ο Clopper και άλλοι αξιωματούχοι της CIA συζήτησαν το πώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα παιχνίδια για να διδάξει τη στρατηγική, τη συλλογή πληροφοριών και τη συνεργασία.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν: στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, δημιουργικότητας, φαντασίας, στην επικοινωνία, ενώ επίσης ωθούν σε πρωτοβουλία

Το 2008, ο Clopper ξεκίνησε τα προγράμματα διδασκαλίας "building teaching programs " που βασίζονται σε γνωστούς τίτλους επιτραπέζιων παιχνιδιών (well-liked tabletop game ) και εξήγησε μερικές από τις δημιουργίες του, για τη CIA.


το πρόγραμμα διδασκαλίας “Assortment” του  Clopper ξεκίνησε με αθλητικές  ομάδες αναλυτών της CIA που εργάζονται  για την από κοινού, επίλυση διεθνών κρίσεων με "ανταγωνιστή" ένα ρολόι που χτυπά
"to resolve international crises versus a ticking clock."
 (ενώ ο χρόνος τρέχει, περνάει, κυλά γρήγορα)
 [[σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα πιο πιεστικό από ένα ρολόι που χτυπά, χωρίς αποδεκτή συμφωνία στο τραπέζι και χωρίς να έχει προκύψει καμία προφανώς κατάλληλη εναλλακτική.]]
(το ρολόϊ που χτυπά γρηγορότερα σε μια περιοχή, συγκριτικά με μια άλλη,  ή όταν η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν)

["a ticking clock" είναι η λέξη ένδειξη (κλειδί) που έδωσε πρόσφατα ο γλύπτης (από Ουάσινγκτον) Jim Sanborn για το πιο δυσεπίλυτο κομμάτι του μυστηριώδους κρυπτογραφημένου μηνύματος που υπάρχει στο γλυπτό του Kryptos (από την Ελληνική λέξη Κρυφός), μια παρόμοια ιδέα κυκλοφόρησε πριν 4 χρόνια όταν αποκάλυψε ότι 6 γράμματα μετέφραζαν τη λέξη "Βερολίνο" ο γλύπτης άφησε να εννοηθεί ότι η τελευταία ιδέα του αναφέρεται στο διάσημο Ρολόϊ του Βερολίνου, που λέει την ώρα με βάση την αρχή της θεωρίας συνόλων (συνολοθεωρία)

***το κρυπτογραφικό γλυπτό Kryptos, αναπαριστά το πνεύμα της ίδιας της υπηρεσίας. Στέκεται σε μια αυλή στο αρχηγείο της CIA, στο Λάνγκλεϋ της Βιρτζίνια -το τελευταίο μέρος του γλυπτού, παραμένει άλυτο εδώ και 25 χρόνια-  Το έργο ανατέθηκε στον Jim Sanborn  το 1988 , το ονόμασε Kryptos από την ελληνική λέξη «κρυφός» αφού  θεωρεί ότι είναι ένας στοχασμός στη φύση της μυστικότητας.
Η καρδιά του έργου είναι το κρυπτογραφημένο κείμενο, κωδικοποιημένο με ένα σύστημα το οποίο είναι σχεδιασμένο, κατά τον δημιουργό του, να αποκαλυφθεί μόνο σε βάθος χρόνου.
πηγή
https://www.theregister.co.uk/2014/11/21/cia_crypto_king_offers_new_clock_clue_to_crack_kryptos_code/

ο δεύτερος τίτλος του, “Assortment Deck,” είναι για τις κάρτες "Pokémon-like card sport" , όπου κάθε κάρτα σημαίνει είτε ένα "intelligence selection system" ή ένα εμπόδιο "a hurdle like red tape" και τη γραφειοκρατία -τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες)

(η έκφραση "a hurdle like red tape" παραπέμπει και σ' ένα βρετανικό έθιμο δεσίματος των επίσημων εγγράφων με κόκκινη κορδέλα, και σημαίνει πλήρη εγρήγορση)
για παράδειγμα, ένας παίκτης θα μπορούσε να θέσει μια κάρτα για να συγκεντρωθούν πληροφορίες με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων, αλλά ένας αντίπαλος θα μπορούσε να τους εμποδίσει παίζοντας μια  “floor station failure” κάρτα
πραγματικά έχει σκοπό να μιμηθεί αληθινές καταστάσεις που οι αναλυτές μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν στην πραγματικότητα όταν εργάζονται.
ομιλητής στο πάνελ ήταν και ο Volko Ruhnke (an intelligence educator at the CIA and a freelance sport designer)  που δήλωσε ότι του κεντρίζει το ενδιαφέρον, το  στύλ του ανθρώπου που αθλείται σε μια επιτραπέζια προσομοίωση  του αθλήματος, όπου οι αναλυτές θα ασκήσουν και θα υποστηρίξουν αναλυτικά τα καθήκοντά τους.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προβλέψεις σύνθετων πολύπλοκων περιπτώσεων, αναγκάζοντας τους παίκτες να αντιμετωπίσουν πολλά ενδεχόμενα ταυτόχρονα.
ο ίδιος ο Ruhnke δημιούργησε ένα αθλητικό σκάφος "industrial board sport" για την προσομοίωση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν όπου οι παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι με στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της περιοχής. προσφέρει στους παίκτες μια
πολύ μεγαλύτερη και  δυναμική κατανόηση των ζητημάτων του σύγχρονου Αφγανιστάν» δήλωσε ο Ruhnke.
τίτλοι παιχνιδιών που έληξαν, αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης για  καλά εκπαιδευτικά προγράμματα (well-liked teaching programs) σήμερα.

Ωστόσο πολλά στρατιωτικά τμήματα έχουν υποβάλλει αίτημα για την  εκπαίδευση σε εικονική πραγματικότητα και την VR αξιοποίηση των τίτλων παιχνιδιών.
την υποστήριξη αυτών των προγραμμάτων διδασκαλίας ανελαβε ο Rachel Grunspan, Chief Approach Officer at a digital innovation firm, μέσα στη CIA.

πηγές 13-3-17
https://arstechnica.com/gaming/2017/03/the-cia-uses-board-games-to-train-officers-and-i-got-to-play-them/

http://money.cnn.com/2017/03/13/technology/cia-board-games-training/

http://www.digiblogs.com/technology/digiblogs-why-the-cia-takes-advantage-of-board-game-titles-to-practice-its-brokers/

*******************

Αποχαρακτηρισμένα αρχεία αποκαλύπτουν ότι η CIA  πραγματοποιούσε μυστικά ψυχικά πειράματα με τον Uri Geller και τον έβαλε να προβλέψει τα σχέδια ενός πράκτορα που βρισκόταν, στο διπλανό δωμάτιο
ο Uri Geller υποβλήθηκε σε μια σειρά από παράξενα μυστικά πειραμάτα
μεταφέρθηκε στο Stanford Research Institute, τη δεκαετία του 1970 για να διερευνηθούν οι ψυχικές του ικανότητες.
Το ανατριχιαστικό πρόγραμμα «Stargate» με στόχο να διαπιστώσουν, αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ψυχικές δυνάμεις ως όπλο ή κατασκοπευτικό εργαλείο
Το πρόγραμμα ήταν η κωδική ονομασία για μια μυστική μονάδα του αμερικανικού στρατού που ιδρύθηκε το 1978 στο Fort Meade, Maryland, από την  Defence Intelligence Agency (DIA).
Είχε ως στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες για ψυχικά φαινόμενα που πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα Stargate ενέπνευσε η ταινία του 2009, The Men Who Stare At Goats με πρωταγωνιστές τον George Clooney και Ewan McGregor.
πηγη 18-1-17
https://www.thesun.co.uk/news/2645757/cia-uri-geller-stargate-project-classified-documents-released-declassified/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.