Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η Daily Sabah «θυμήθηκε» ότι οι Καραμανλήδες είναι «Τούρκοι» – Ποια η ιστορική αλήθεια

Η Daily Sabah «θυμήθηκε» ότι οι Καραμανλήδες είναι «Τούρκοι» – Ποια η ιστορική αλήθεια

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah σε δημοσίευμα με τίτλο «The Karamanlides: Anatolia’s forgotten Orthodox Turks», «Καραμανλήδες: Οι ξεχασμένοι Ορθόδοξοι Τούρκοι της Ανατολίας», κάνει μία παρουσίαση της περίπτωσης των Καραμανλήδων.

Ορθόδοξη τουρκική κοινότητα στην Ανατολία, γράφει η τουρκική εφημερίδα, υπήρξαν τα πρώτα θύματα της οικοδόμησης εθνικής ταυτότητας, η οποία ξεκίνησε στα οθωμανικά εδάφη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Καραμανλήδες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δεν ανήκαν, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Δεν είναι ακριβώς όπως τα λέει η Sabah

Καραμανλήδες ονομάζονταν οι τουρκόφωνοι χριστιανοί ορθοδόξοι (Rum-Ρωμηοί) που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στην Καραμανία (ονομάστηκε από το τουρκικό Μπεηλίκι των Καραμανιδών, στην περιοχή της αρχαίας Κιλικίας) και την Καππαδοκία.
Έγραφαν την τουρκική γλώσσα με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου (Καραμανλήδικα).
Το πρώτο γνωστό καραμανλήδικο κείμενο ανάγεται στα μέσα του 15ου αιώνα, ενώ το πρώτο έντυπο στο 1718.
Τα παλαιότερα καραμανλήδικα κείμενα ήταν θρησκευτικού περιεχομένου ενώ από το τέλος του 18ου αι. τυπώνονται και κείμενα ιστορικά, γεωγραφικά, διδακτικά κ.ά.
Το τελευταίο έντυπο τυπώθηκε το 1921. Αυτά τυπώνονταν σε τυπογραφεία της Κωνσταντινούπολης, Αθηνών, Βενετίας, Σμύρνης κ.ά. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της καραμανλήδικης γραφής έπαιξε ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης ο οποίος το 1851 άρχισε να εκδίδει στην Κωνσταντινούπολη την εφημερίδα Ανατολή σε καραμανλήδικη γραφή.
Οι Καραμανλήδες ήταν είτε Χριστιανοί ορθόδοξοι που μιλούσαν την τουρκική γλώσσα, είτε -σπανιότερα- Τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι που εκχριστιανίστηκαν. Κατά τον Αλέξανδρο Ελλάδιο (18ος αι.) ήταν Έλληνες που εκτουρκίστηκαν γλωσσικά.
Έπειτα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (1923) μεταφέρθηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών στην Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Λίγοι παρέμειναν στην Τουρκία.

Τι να πουν άραγε και οι Έλληνες μουσουλμάνοι;

Οι άνθρωποι που ζουν σήμερα στη Μικρά Ασία δεν είναι Τούρκοι. Οι Τούρκοι είναι μογγολική φυλή, με μογγολικά χαρακτηριστικά και γνήσιους Τούρκους μπορούμε να δούμε στα πρόσωπα των Ουιγούρων Τούρκων της Κίνας και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας.
Οι σημερινοί Τούρκοι είναι ένα αμάλγαμα των αρχαίων λαών της Μικράς Ασίας, που από την ύστερη αρχαιότητα και κατά τον μεσαίωνα ήταν εκρωμαϊσμένοι (Ρωμηοί-Βυζαντινοί) με τον «αρμενικό τύπο» να κυριαρχεί στην Ανατολία και στα παράλια να είναι Έλληνες εξισλαμισμένοι-εκτουρκισμένοι.
Οι εκτουρκισμοί των Ελλήνων είχαν ξεκινήσει από τον 11ο αιώνα και το μαρτυρά η Άννα Κομνηνή στην «Αλεξιάδα» της όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι των παραλίων είναι άπαντες ελληνόφωνοι, ήταν δηλαδή Έλληνες εξισλαμισμένοι.
Έλληνες εξισλαμισμένοι – τουρκεμένοι είναι οι Τουρκοκρητικοί και οι Βαλαχάδες της Μακεδονίας, που με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 στάλθηκαν στην Τουρκία.
Η ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη μικρασιατική καταστροφή δεν έγινε με γνώμονα την εθνική καταγωγή αλλά τη θρησκεία.
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι στάλθηκαν ως «Τούρκοι» στη σημερινή Τουρκία και οι απόγονοί τους σήμερα είναι αυτοί που εκφράζουν και υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος.
Έλληνες μουσουλμάνοι είναι και οι Τουρκοκύπριοι, όπως παλαιότερα οι «Τούρκοι» της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Και σήμερα ακόμα 2 εκ. ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να ζουν στον Πόντο.
Επί τουρκοκρατίας όποιος εξισλαμιζόταν έλεγαν ότι «τούρκευε» («γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου την πίστη σου να αλλάξεις;»), επειδή από τη θρησκεία ορίζονταν τα «μιλιέτ» (έθνη) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θα συμβουλεύαμε λοιπόν τη Daily Sabah να μην ανοίγει συζητήσεις γιατί δεν τους «παίρνει». Ό,τι μοιάζει με Ευρωπαίο στη σημερινή Τουρκία και θέλει να ζει ως πολιτισμένος άνθρωπος έχει ελληνική καταγωγή. Οι Τούρκοι τα γνωρίζουν αυτά και τρέμουν.

Για όσους αναγνώστες μας μιλάνε αγγλικά, το ακόλουθο άρθρο της Wikipedia αν και δεν είναι πλήρες δίνει μια καλά ενημερωμένη εικόνα: Έλληνες Μουσουλμάνοι

 tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.