Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Αντωνία Μοροπούλου: Τι είδαμε όταν ανοίξαμε τον Τάφο του Χριστού [Εικόνες]Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, ο χαραγμένος σταυρός και η πλάκα από ασβεστόλιθο: Kαρέ – καρέ oι ιστορικές στιγμές

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να προσευχηθούν και να βιώσουν το Θείο δράμα, τη Σταύρωση και την Ανάσταση.

Ομως αυτή τη χρονιά, το εσωτερικό του ναού είναι πιο επιβλητικό και λαμπερό, μετά το ιστορικό και μεγαλειώδες έργο αποκατάστασης του Μνημείου του Ιερού Κουβουκλίου.


Reuters
Reuters
Παράλληλα, για πρώτη φορά οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τη μαρμάρινη πλάκα του ταφικού θαλάμου μέσα από ένα παράθυρο που έχει ανοιχτεί στους μαρμάρινους τοίχους του.

Από την παρουσίαση της κ. Μοροπούλου
Από την παρουσίαση της κ. Μοροπούλου

Μέσα από το διεθνώς χρηματοδοτούμενο έργο αξίας 4 εκατ. δολαρίων η εκκλησία του Παναγίου Τάφου, καθαρίστηκε από αιώνες αιθάλης από τα κεριά, ενισχύθηκε δομικά και απελευθερώθηκε από τα δεσμά του σιδερένιου κλωβού που τοποθετήθηκε από τη Βρετανική Αρμοστεία το 1947, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παραμορφώσεις του μνημείου.



Λίγο πριν παραδοθεί το έργο, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ένιωσαν δέος όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι οι επιστήμονες που διενεργούσαν τις εργασίες συντήρησης στο Ιερό Κουβούκλιο αφαίρεσαν την ταφική πλάκα και αποκάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού.

Ανυψώνοντας τη μαρμάρινη πλάκα του τάφου, για πρώτη φορά τα τελευταία 500 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι (μια πλάκα από ασβεστόλιθο), πάνω στο οποίο πιστεύεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού μετά τη Σταύρωση.


Επίσης ανακάλυψαν, μια δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, χαραγμένη με ένα σταυρό που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.
Δείτε παρακάτω τις αποκλειστικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου από το αρχείο της καθηγήτριας κ. Αντωνίας Μοροπούλου, καθηγήτριας του ΕΜΠ και επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης.

«Κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα της αναστήλωσης του 1810, βρήκαμε άλλη πλάκα με χαραγμένο σταυρό, κι όταν πιο κάτω απομακρύναμε πληρωτικό υλικό, αποκαλύφτηκε η κλίνη του Βράχου όπου λέγεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού», έχει πει η κ. Μοροπούλου η οποία έζησε τη «συγκλονιστική στιγμή» που Τάφος άνοιξε για πρώτη φορά από το 1550, προσθέτοντας ότι «Ο Τάφος είναι ζωντανός».


Η πλάκα από ασβεστόλιθο - το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού
Η πλάκα από ασβεστόλιθο – το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού
H δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, χαραγμένη με ένα σταυρό που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.

Η κ. Μοροπούλου παραχώρησε αποκλειστικά στο TheTOC, την επίσημη παρουσίαση που έκανε ενώπιον των επισήμων, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης
Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης
Σε αυτή την ιστορική παρουσίαση η κ. Μοροπούλου έχει καταγράψει καρέ – καρέ όλα τα στάδια του μεγαλειώδους έργου, το πριν και το μετά, ενώ το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της είναι οι αποκλειστικές φωτογραφίες από το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια.
Δείτε παρακάτω ένα μέρος της.

Παρουσίαση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου

ΕΜΠ Καθ. Αντωνία Μοροπούλου

H ιστορία του Ιερού Κουβουκλίου



Η Διερευνητική Ερευνητική Ομάδα Προστασίας Μνημείων



Τα βασικά στάδια των εργασιών αποκατάστασης



Διατήρηση αξιών – Ευρήματα

Το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου


Η στιγμή που η ταφική πλάκα ανοίγει
Η στιγμή που η ταφική πλάκα ανοίγει
Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, ο χαραγμένος σταυρός και η πλάκα από ασβεστόλιθο
Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, ο χαραγμένος σταυρός και η πλάκα από ασβεστόλιθο

Αποκάλυψη των αξιών



Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Μνημείου

Αμέσως μετά την παράδοση του έργου, η κ. Μοροπούλου είχε τονίσει, μιλώντας στο National Geographic ότι παρά το μεγάλο έργο αποκατάστασης, το Μνημείο κινδυνεύει ακόμα και πως η πτώση του κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου δεν θα είναι αργή αλλά καταστροφική.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο κίνδυνος εντοπίστηκε κατά τις έρευνες στα θεμέλια του κουβούκλιου καθώς ένα τμήμα του στηρίζεται σε απότομους βράχους που εκτιμάται ότι κάποτε ήταν ένα αρχαίο λατομείο ενώ το κονίαμα έχει καταρρεύσει έπειτα από δεκατίες έκθεσης σε υγρασία. Η έρευνα εντόπισε επίσης μυστικές σήραγγες και κανάλια κάτω από το κουβούκλιο.

Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στα θεμέλια του κουβουκλίου, απαιτούνται επιπλέον 6,5 εκατ. δολάρια.


Reuters
Reuters
Reuters
Reuters

TheTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.