Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Τo κούρεμα καταθέσεων βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ Επί τάπητος επίσης τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα εργασιακά


Έχει ανοίξει κάποια θέματα το ΔΝΤ που δεν ήταν στην ατζέντα”, ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, λέγοντας ότι ένα από τα τρία βασικά θέματα των σημερινών διαπραγματεύσεων είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Με απλά λόγια το κούρεμα καταθέσεων.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα άλλα δύο μέτωπα που τίθενται σήμερα επί τάπητος είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα εργασιακά. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 4 μ.μ., παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Πρώτο θέμα στο τραπέζι σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος αλλά και για τα επόμενα έτη έως το 2021. Η ανώτατη κυβερνητική πηγή, εξήγησε ότι θα πρέπει να υπολογιστεί πόσο από το πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2016, είναι “μόνιμο” και πόσο “έκτακτο”, δηλαδή, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, αποτελεί ένα “σοκ που δεν θα ξαναγίνει”. Σημειώνεται πάντως ότι ο μνημονιακός στόχος για το έτος 2017 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Κεφαλαίου που κυκλοφορεί, θα παρουσιάσει στοιχεία για επιδόσεις πολύ υψηλότερες αυτού του στόχου.
Χθες, η ίδια κυβερνητική πηγή είχε εκφράσει την αισιοδοξία της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή, αν και άλλοι έλληνες αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για κάποιες μέρες ακόμη.
“Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα” είχε πει χθες η κυβερνητική πηγή. “Λύσαμε τα ανοικτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα” ανέφερε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των χρηματοοικονομικών θεμάτων και των εργασιακών.
Πάντως ο χρόνος “τελειώνει” το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, όχι μόνο για συμφωνία επικείμενων μνημονίων που επιχειρείται και σήμερα, αλλά και για την οριστικοποίηση των νομοθετικών παρεμβάσεων. Και τούτο διότι ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει στη συνέχεια πολιτικές ζυμώσεις σε επίπεδο EWG και Washington Group.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.