Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Έρευνα: Αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν οικονομικά και διοίκηση (αλλά και οι Πολιτικοί) μπορεί να είναι ψυχοπαθείς - τι είναι η "επιτυχημένη ψυχοπάθεια" - 6 σημαντικά χαρακτηριστικά για να αναγνωριστεί ένας ψυχοπαθής - διαφορές ψυχοπάθειας και κοινωνιοπάθειας



Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Aarhus

«Νομίζω ότι αυτά (γνωρίσματα) πιθανότατα, υπάρχουν, περισσότερο στο υποσυνείδητο»Η αντίληψη ότι οι υψηλές, σε ιεραρχία, θέσεις εργασίας καταλαμβάνονται από ψυχρούς, σκληρούς και πολλές φορές αδίστακτους ανθρώπους είναι ένα στερεότυπο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσωπικότητας έχουν σημαντικές πιθανότητες να οδηγηθούν στην κορυφή στον επαγγελματικό τους τομέα.

Μία πρόσφατη έρευνα έρχεται να εξελίξει τα παραπάνω, αποδεικνύοντας ότι τα άτομα που επιλέγουν να σπουδάσουν οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων τείνουν αρκετά προς την... ψυχοπάθεια.


Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus, στη Δανία χρησιμοποίησαν ένα τεστ προσωπικότητας για να διαπιστώσουν εάν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την αδίστακτη -πολλές φορές- επιθυμία για εξουσία και κοινωνική κυριαρχία.

Η ομάδα εξέτασε 487 Δανέζους φοιτητές, ηλικίας από 17 έως 45 ετών, οι οποίοι επέλεξαν να σπουδάσουν ψυχολογία, πολιτική, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά και νομικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη λεγόμενη «σκοτεινή τριάδα» των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, που αποτελείται από ναρκισσισμό, μακιαβελισμό και ψυχοπάθεια.

Οι μαθητές της ψυχολογίας σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα εμφάνισης των χαρακτηριστικών αυτών, από τους σπουδαστές της διοίκησης των επιχειρήσεων και των νομικών και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον επαγγελματικό προσανατολισμό ενός ατόμου.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Anna Vede, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτά (γνωρίσματα) πιθανότατα, υπάρχουν, περισσότερο στο υποσυνείδητο, επιτρέποντάς τους να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία σ' ένα περιβάλλον που ταιριάζει με την κοσμοθεωρία τους και στον κυνικό τρόπο που συνηθίζουν να βλέπουν τους άλλους ανθρώπους».

Τα πλήρη ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, το 1/5 περίπου, των κορυφαίων επαγγελματιών σε εταιρίες, σημειώνει «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ψυχοπαθητικών γνωρισμάτων.

http://www.protothema.gr

....................

Τι είναι η "επιτυχημένη ψυχοπάθεια":



«Επιτυχημένοι ψυχοπαθείς» ανάμεσά μας – Πώς θα τους αναγνωρίσετε

Αντίθετα με όσα έχουμε δει στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς κατά συρροή δολοφόνοι. Αρκετοί από αυτούς είναι παντελώς ακίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα του κοινωνικού τους περίγυρου και μάλιστα καταφέρνουν να επιτύχουν στην επαγγελματική τους ζωή, ακολουθώντας μια λαμπρή καριέρα.

Στην περίπτωση αυτή, τα χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας συναινούν ώστε το άτομο να πετύχει τους στόχους του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Σε άρθρο που δημοσιεύουν στη ανεξάρτητη σελίδα The Conversation, η οποία φιλοξενεί περιεχόμενο από την ακαδημαϊκή και την επιστημονική κοινότητα, ο Scott O. Lilienfeld, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Έμορυ των ΗΠΑ, και η Ashley Watts, υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο, αναλύουν τη θεωρία που αφορά στη λεγόμενη «επιτυχημένη ψυχοπάθεια» (successful psychopathy).

Ο ακριβής ορισμός της ψυχοπάθειας αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από επιφανειακή γοητεία και υποκείμενη ανεντιμότητα, αναλγησία και ελλιπή διαχείριση των παρορμήσεων.

Εκτιμάται ότι η ψυχοπάθεια εκδηλώνεται σε ποσοστό περίπου 1% του γενικού πληθυσμού και, για άγνωστους ακόμη λόγους, οι περισσότεροι ψυχοπαθείς είναι άνδρες. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό πιθανώς δεν αντανακλά την πραγματικότητα, δηλαδή τον ακριβή αριθμό των ατόμων που εκδηλώνουν κάποιο βαθμό ψυχοπάθειας.


Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι αρκετά άτομα εκδηλώνουν μεν χαρακτηριστικά σημάδια ψυχοπάθειας, δεν πληρούν όμως τα κριτήρια για τη διάγνωση της διαταραχής.

Η θεωρία της «επιτυχημένης ψυχοπάθειας» είναι ριζοσπαστική, όχι όμως καινούργια. Το 1941, ο Αμερικανός ψυχίατρος Hervey Cleckley ήταν ένας από τους πρώτους που επεσήμαναν την παράδοξη συσχέτιση μεταξύ ψυχοπάθειας και επιτυχίας, στο βιβλίο του με τίτλο The Mask of Sanity.

Σύμφωνα με τον Cleckley, ο ψυχοπαθής είναι ένα «υβρίδιο», ένα πλάσμα που φορά το πέπλο της κανονικότητας για να κρύψει έναν συναισθηματικά ενδεή και βαθιά διαταραγμένο εαυτό. Ο ψυχοπαθής είναι γοητευτικός, εγωκεντρικός, ανειλικρινής και άκαρδος. Ωστόσο, ο Cleckley δεν παραλείπει να αναφέρει ότι ένας ψυχοπαθής είναι πιθανό να επιτύχει στις διαπροσωπικές του σχέσεις και στην επαγγελματική του ζωή, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου «πέσουν οι μάσκες».

Ποια η διαφορά ανάμεσα στους ψυχοπαθείς που συλλαμβάνονται και στους ψυχοπαθείς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας;

Έρευνα του Βρετανού ψυχολόγου Adrian Raine που διεξήχθη κατά τη δεκαετία του ’90 ρίχνει περισσότερο φως στο ερώτημα αυτό.

Ο Raine και οι συνάδελφοί του μελέτησαν άνδρες συνδρομητές γραφείων ευρέσεως εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες.

Αρχικά, αναγνώρισαν ποιοι από τους άνδρες πληρούσαν τα κριτήρια της ψυχοπάθειας και στη συνέχεια συνέκριναν τους 13 από αυτούς που είχαν καταδικαστεί για ένα ή περισσότερα εγκλήματα με τους 26 που είχαν καθαρό ποινικό μητρώο.

Ο Raine χαρακτήρισε (ανεπίσημα) τους 26 άνδρες ως «επιτυχημένους ψυχοπαθείς». Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις στις οποίες τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τα ελαττώματά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «επιτυχημένοι ψυχοπαθείς» παρουσίασαν σημαντική αύξηση στον καρδιακό τους παλμό, δείκτης που υποδεικνύει κοινωνικό άγχος. Επίσης, οι άνδρες αυτοί πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ ελέγχου των παρορμήσεών τους.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας αυτής ήταν ότι το κοινωνικό άγχος και ο έλεγχος των παρορμήσεων, ακόμη και σε μικρό βαθμό, είναι δύο παράγοντες που πιθανώς εξηγούν γιατί ορισμένοι ψυχοπαθείς καταφέρνουν να αποφύγουν τα μπλεξίματα με το νόμο.

Πιο πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι άτομα που εκδηλώνουν κάποια από τα τυπικά συμπτώματα ψυχοπάθειας έχουν παραδόξως έντονη παρουσία σε συγκεκριμένα επαγγέλματα-αξιώματα, όπως στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό κ.α. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του «κλασικού» ψυχοπαθή, όμως εμφανίζουν έκδηλα σημάδια της διαταραχής.

Γνωρίσματα όπως το θάρρος, η άνεση, η επιμονή και το συναισθηματικό σθένος δίνουν πιθανώς στα άτομα αυτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να καταφέρουν να διακριθούν, ιδιαίτερα σε απαιτητικούς τομείς της ζωής.

Ψυχοπάθεια vs. κοινωνιοπάθεια


Η ψυχοπάθεια και η κοινωνιοπάθεια μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όμως υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που καθορίζουν την κάθε διαταραχή.

Η κοινωνιοπάθεια είναι μια βαθιά παρεξηγημένη διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη. Η ψυχοπάθεια, από την άλλη, οφείλεται κυρίως σε γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Οι ψυχοπαθείς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες νευρολογικές βάσεις ώστε να αναπτύξουν το αίσθημα της ηθικής. Οι κοινωνιοπαθείς μπορούν να αναπτύξουν επαφές με τον κοινωνικό τους περίγυρο, όμως χρειάζονται καθοδήγηση και ενίσχυση των ηθικών τους αξιών.

Ο διαχωρισμός των δύο διαταραχών είναι καθοριστικός στη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπισή τους.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών και των κοινωνιοπαθών είναι η ακαταμάχητη γοητεία και η ισχυρή πειθώ.

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ορισμένοι ψυχοπαθείς είναι επικίνδυνοι. Μπορεί να παρουσιάζουν βίαιες τάσεις και έντονη επιθετικότητα. Οι κοινωνιοπαθείς, από την άλλη, έχουν συχνά τάσεις απομόνωσης.

Οι ψυχοπαθείς δεν δείχνουν μεταμέλεια για τις πράξεις τους, συνήθως λόγω βλάβης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το φόβο και την κρίση. Και οι κοινωνιοπαθείς μπορεί να παρουσιάζουν αντίστοιχες βλάβες στον εγκέφαλο, όμως η ανατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους.

Ένα κυρίαρχο γνώρισμα των κοινωνιοπαθών είναι ότι φαινομενικά είναι αξιόπιστοι και ειλικρινείς, ενώ στην πραγματικότητα η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί δόλιους σκοπούς. Επίσης, οι κοινωνιοπαθείς είναι παθολογικοί ψεύτες.

Πηγή: The Conversation, Medical Daily

http://www.onmed.gr

.....................

6 σημαντικά χαρακτηριστικά για να αναγνωριστεί ένας ψυχοπαθής



Αν και μπορεί να μοιάζει σαν εμάς και να φαίνεται ικανός για ενσυναίσθηση, ένας ψυχοπαθής πάντα ενεργεί με βάση το δικό του συμφέρον χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για ένα δευτερόλεπτο για οποιονδήποτε άλλο.

Πιθανώς να έχετε ακούσει στις ειδήσεις περισσότερες από μία φορές για το πώς ένα εντελώς φυσιολογικό άτομο διέπραξε ένα έγκλημα για το οποίο κανένας δεν το θεωρούσε ικανό.

Το ότι κάποιος είναι ψυχοπαθής δεν σημαίνει ότι μοιάζει διαφορετικός από τους άλλους. Ένας ψυχοπαθής είναι ένας τύπος ανθρώπου που οι περισσότεροι θα περιέγραφαν ως ευχάριστο, πραγματικά χαρισματικό, ακόμα και ως καλό άνθρωπο. Τουλάχιστον έτσι δείχνει.

Όλη αυτή η καλοσύνη μπορεί ξαφνικά να εξαφανιστεί, επειδή ένας ψυχοπαθής δεν βιώνει συναισθήματα όπως εσείς. Προσποιείται ότι το κάνει προκειμένου να σας χειριστεί καλύτερα.

Ένας ψυχοπαθής θα χειριστεί τους άλλους για να πετύχει όλα όσα θέλει. Όντας ανίκανος να αισθανθεί μετάνοια, λύπη ή άλλο φυσιολογικό συναίσθημα, μπορεί να χρησιμοποιεί τους άλλους χωρίς περιορισμό. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε έναν ψυχοπαθή.

1. Είναι παθολογικός ψεύτης

Όλοι λένε ψέματα. Όμως όταν λέει ψέματα κάποιος ψυχοπαθής, δεν πρόκειται για κάποιο αθώο ψεματάκι ή για ένα ψέμα που μπορεί να δικαιολογηθεί. Ο ψυχοπαθής λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο.

Ένας ψυχοπαθής λέει συνεχώς ψέματα για να χειρίζεται και να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους γύρω του. Μερικές φορές λέει επίσης ψέματα με τελικό σκοπό να βλάψει τους άλλους.

Αν και ένας ψυχοπαθής έχει στόχους όπως όλοι οι άλλοι, δεν προσπαθεί να τους επιτύχει με το «σωστό τρόπο».

2. Είναι ανεύθυνος

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν να μην έχετε κανένα συναισθηματικό δεσμό με κανέναν ή τίποτα; Ο ψυχοπαθής δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να τηρήσει τις υποσχέσεις του στη δουλειά ή στο σπίτι, έτσι τελικά δεν κάνει τίποτα από όσα λέει ότι θα κάνει.

Για το λόγο αυτό, συχνά ένας ψυχοπαθής αλλάζει συνεχώς δουλειές ή μετακομίζει σε καινούργια μέρη. Δεν αισθάνεται ποτέ δεμένος με έναν τόπο, ούτε καν με ένα σπίτι.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και τους ανθρώπους: ένας ψυχοπαθής συνεχώς τερματίζει ξαφνικά φιλίες βλάπτοντας ή εγκαταλείποντας εκείνους που κάποτε τον εμπιστεύτηκαν.

3. Σας παρασύρει με ψεύτικη γοητεία




Ο ψυχοπαθής παίρνει την καλύτερη έκφρασή του μπροστά στους άλλους, κρύβοντας τις πραγματικές προθέσεις του. Στην πραγματικότητα δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό του.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει την όψη κάποιου που μπορείτε να εμπιστευτείτε και στον οποίο μπορείτε να πείτε όλα τα μυστικά σας.

Αυτό που δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι το να ανοίγεστε με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να πέφτετε στο στόμα του λύκου. Όσο περισσότερο τον εμπιστεύεστε, τόσο πιο ευάλωτοι γίνεστε. Η ψεύτικη γοητεία του σας παρασύρει.


4. Ένα ταραγμένο παρελθόν




Αυτή τη στιγμή ο ψυχοπαθής μπορεί να μοιάζει εντελώς φυσιολογικός, όμως αν εξετάσετε το παρελθόν του ίσως ανακαλύψετε μια πραγματικά αποκαλυπτική ιστορία.

Ακόμα και αν έμπλεκε σε ασήμαντους διαπληκτισμούς, το γεγονός ότι συνέβαινε συχνά κάτι τέτοιο δείχνει ότι αξίζει να διερευνήσετε περαιτέρω το παρελθόν του.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και μπορεί να μην είναι φανερό, ένας ψυχοπαθής δεν αποδέχεται τους κανόνες της κοινωνίας και συχνά δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

5. Χειρίζεται τους άλλους και βασίζεται σε αυτούς




Ο ψυχοπαθής χειρίζεται τους άλλους προκειμένου να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Ωστόσο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τους χειριστεί όλους, έτσι συχνά περιβάλλεται από ανθρώπους που είναι περισσότερο υποτακτικοί.

Για έναν ψυχοπαθή, ένα άτομο δεν αποτελεί ανθρώπινο πλάσμα αλλά ένα αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιεί για να αποκτήσει αυτό που θέλει.

Κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας ψυχοπαθής θα προσπαθεί πάντα να ζει σε βάρος των άλλων. Πιστεύει ότι οι άλλοι υπάρχουν μονάχα για να τον εξυπηρετούν, ότι οι άλλοι είναι εκείνοι που πρέπει να δουλεύουν και να αγωνίζονται για να τα καταφέρουν.

6. Δεν έχει ενσυναίσθηση




Επειδή είναι ανίκανος να νιώσει συναισθήματα όπως λύπη, ανησυχία ή οτιδήποτε άλλο, είναι ανίκανος να μπει στη θέση κάποιου άλλου.

Μπορεί να δείχνει ότι καταλαβαίνει επειδή αυτό αποτελεί μέρος της ψεύτικης χαρισματικότητάς του, την οποία χρησιμοποιεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Όμως στην πραγματικότητα δεν έχει ιδέα πώς αισθάνεστε.

Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα πάνω σας. Δεν αισθάνεται ποτέ ντροπή, ενοχή ή κάποιο συναίσθημα που θα απέτρεπε ένα φυσιολογικό άτομο από το να κάνει ό,τι κάνει.

Επίσης δεν αισθάνεται άσχημα για τους άλλους: ένας ψυχοπαθής θα σκεφτεί πάντα μόνο τον εαυτό του.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ποσοστό των ψυχοπαθών στο γενικό πληθυσμό δεν είναι πολύ υψηλό, έτσι πολύ σπάνια συναντάμε κάποιον από αυτούς.

Παρά το γεγονός αυτό, δεν είναι ποτέ καλό όταν έχετε να κάνετε με έναν ψυχοπαθή. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια.

Γνωρίσατε ποτέ κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.