Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Χαλκιδική: 72χρονος έκρυβε αρχαιολογικό θησαυρό σε αποθήκες στην Άθυτο

arxal1
- Άφαντος ο 72χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες
Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων και παλαιοντολογικού υλικού εντοπίσθηκε σε δύο αποθήκες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην Άθυτο. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 72χρονου.

Να σημειώσουμε ότι οι αποθήκες ανήκουν σε δύο ιδιώτες, τις οποίες ο 72χρονος είχε καταλάβει παράνομα, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες να καταθέσουν μήνυση. Μετά τη δικαστική απόφαση, αλλά και τις υπόνοιες ότι ο 72χρονος είχε αρχαία αντικείμενα στις αποθήκες, το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου και του Αστυνομικού Τμήματος Κασσανδρείας, με τη συνδρομή Δικαστικού Λειτουργού, άνοιξαν τις αποθήκες, για να διαπιστώσουν ότι ανάμεσα στα διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν εκεί, βρίσκεται και μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων και παλαιοντολογικού υλικού.
arxal2
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα που διενεργείται στις παραπάνω αποθήκες παρουσία κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής έχουν συλλεχθεί:
- τμήμα από μαρμάρινο άγαλμα με χαραγμένη ανθρώπινη μορφή μήκους 46 εκατοστών,
- 42 χάλκινα νομίσματα,
- 133 μετάλλινα νομίσματα,
- ένα αργυρό νόμισμα,
- τμήματα λίθινων τριβείων,
- αιχμή χάλκινου βέλους,
- τμήματα αμφορέων,
- τμήμα πήλινου ειδωλίου,
- λίθινα εργαλεία από χαλαζία, πυριτόλιθο και άλλους λίθους.
arxal3
Επιπλέον, βρέθηκαν πολλά τμήματα λίθινων αρχαίων αντικειμένων, καθώς επίσης από χαλκό και πλίνθο, τμήματα αγγείων, σαρκοφάγου, κεραμικής λεκάνης, απολιθώματα οστών και ξύλου και άλλο παλαιοντολογικό υλικό η χρονολόγηση του οποίου εκτιμάται από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου.
Tα παραπάνω αρχαία αντικείμενα θα σταλούν στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία για την περαιτέρω εξέτασή τους, για τον ακριβή προσδιορισμό της χρονολόγησης και της αρχαιολογικής τους εκτίμησης.
arxal4
Να σημειώσουμε ακόμη ότι τα παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν σε ένα μικρό τμήμα των αποθηκών, στις οποίες η έρευνα συνεχίζεται, ενώ - μέχρι την ολοκλήρωσή της - φυλάσσονται από δυνάμεις της Αστυνομίας.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.