Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μωρό 7 μηνών πέθανε από ασιτία γιατί οι γονείς αποφάσισαν να του κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη, παρά τις συστάσεις των γιατρών...


Ζυγίζοντας μόλις τέσσερα κιλά σε ηλικια επτά μηνών έφυγε από τη ζωή ο μικρός Λούκας, ο οποίος έπεσε θύμα της εμμονής των γονιών του για τη «σωστή διατροφή».
Όπως αποκαλύπτεται τώρα στα δικαστήρια του Βελγίου, οι γονείς του μικρού που πέθανε το 2014 κατηγορούνται πως παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών επέμεναν να έχουν το μωρό σε μια ειδική διατροφή που αποκλείει τη γλουτένη και να το ταϊζουν γάλα από κινόα, ρύζι, κα προϊόντα που πωλούσαν οι ίδιοι στο κατάστημα που διατηρούν.
Η διατροφική αυτή η επιλογή μετέτρεψε τον Λούκας, που γεννήθηκε υγιέστατος, σε ένα καχεκτικό μωρό που όταν πέθανε μετά από 7 μήνες ζωής ζύγισε λίγο παραπάνω από 4 κιλά, όσο περίπου και ένα νεογέννητο.
Ο μικρός Λούκας τις ημέρες πριν τον θάνατό του δυσκολευόταν πολύ να αναπνεύσει αλλά ακόμη και τότε οι γονείς του δεν ζήτησαν τη βοήθεια γιατρού ενώ σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή ο μικρός είχε υποστεί σοβαρή αφυδάτωση και το στομάχι ήταν άδειο.
Σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο οι γονείς φέρουν την ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού: «Οι γονείς έκαναν τη δική τους διάγνωση, ότι δηλαδή το παιδί τους έχει δυσανεξία στη γλουτένη και υποφέρει από αλλεργία...Ούτε ένας γιατρός δεν είχε αρχείο για τον Λούκας και οι υπηρεσίας προστασίας ανηλίκων δεν γνώριζαν τίποτε γι αυτούς (σ.σ. γονείς)».
Κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρξαν επιπρόσθετες αναφορές πως οι γονείς του Λούκας επέλεξαν να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη της χώρας για να επισκεφθούν έναν γιατρό που ασκεί ομοιοπαθητική ενώ το παιδί τους πέθαινε από ασιτία αντί να σπεύσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Υπερασπιζόμενος τις επιλογές τους, ο πατέρας του Λούκας είπε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας: «Δεν πήγαμε ποτέ τον Λούκας στον γιατρό γιατί δεν παρατηρήσαμε ποτέ κάτι ασυνήθιστο». Η δε μητέρα ξεσπώντας σε δάκρυα δήλωσε: «Κάποιες φορές έπαιρνε λίγο βάρος κάποιες φορές έχανε λίγο. Δεν θέλαμε να πεθάνει ο γιος μας».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, οι γονείς ήταν πεπεισμένοι πως ο γιος τους είχε διατροφική διαταραχή. «Τον έπιαναν κράμπες όταν έπινε από το μπιμπερό και οι γονείς του δοκίμασαν εναλλακτικές μεθόδους. Γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού, γάλα από σιμιγδάλι, γάλα από κινόα. Όλα τα προϊόντα που πωλούν και στο κατάστημά τους».

 mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.