Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ο «γερμανός» απειλεί τη θάλασσα της Κρήτης

Στους «γερμανούς» ένα είδος άνοστου ψαριού, που δεν ψαρεύεται από τους επαγγελματίες αλιείς, χρεώνουν την οικολογική καταστροφή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στο βυθό του Νότιου Κρητικού Πελάγους, οι ερασιτέχνες αλιείς, οι οποίοι βλέπουν ότι έχει εξαφανιστεί η θαλάσσια χλωρίδα, την οποία καταβροχθίζουν προοδευτικά  αυτοί οι μικροί «λεσεψιανοί μετανάστες».

Όσο οι «γερμανοί» τρώνε τη θαλάσσια χλωρίδα και εξαφανίζουν την ποσειδωνία, δηλαδή τα απέραντα θαλάσσια λιβάδια όπου κρύβονται τα ψάρια και γεννούν τα αυγά τους, τόσο θα μειώνονται τα αποθέματα των αλιευμάτων κάνοντας δυσκολότερη την επιβίωση των ψαράδων, που πάνε για δουλειά, χωρίς να μπορούν να βγάλουν το μεροκάματο τους.

«Αποκαλούνται «γερμανοί», γιατί εμφανίστηκαν πρώτη φορά στα ελληνικά πελάγη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αρχές της δεκαετίας του 1940.

Είναι και αυτοί, -όπως τα λαγόψαρα-, από τους «λεσεψιανούς μετανάστες» που πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ,  και μπήκαν στη Μεσόγειο, παρά τις διαβεβαιώσεις τότε των ειδικών, που είχαν αποφανθεί ότι, είναι αδύνατον να περάσουν ψάρια των 2 αυτών θαλασσών από τη μια μεριά στην άλλη , λόγω διαφοράς πυκνότητας του νερού σε αλάτι», μας λέει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης αλιέας κ Δημήτρης Γρυσμπολάκης.
«Παρακολουθώ την ανησυχητική  αύξηση του πληθυσμού των «γερμανών» από μικρός, αφού ψάρευα από τα εφηβικά μου χρόνια  με επαγγελματίες ψαράδες.  Με τα χρήματα που έβγαζα από τα ψάρια, τελείωσα το λύκειο, και  στη συνέχεια σπούδασα. Γνωρίζω το βυθό καλύτερα από τη στεριά, αφού εξερευνώ εδώ και πολλά χρόνια τη θάλασσα με μάσκα, και αφού με τον πρώτο μου μισθό αγόρασα  τότε την πρώτη μου βάρκα», μας λέει ο κ Γρυσμπολάκης.

Λαγοκέφαλοι και «γερμανοί» κάνουν τεράστια ζημιά
Οι «γερμανοί» δεν πολλαπλασιάζονται με τους τρομακτικούς ρυθμούς, που πολλαπλασιάζονται οι λαγοκέφαλοι, οι οποίοι θεωρούνται  ως ο νούμερο ένα εχθρός των αλιέων.
«Η αιτία είναι προφανής. Τα «λαγόψαρα» είναι τοξικά,  και δεν  έχουν εχθρούς, δεν έχουν δηλαδή  θηρευτές. Άκουσα ότι, στον Ινδικό ωκεανό μόνο ο καρχαρίας τίγρης τρώει τα «λαγόψαρα». Οι «γερμανοί» έχουν ελάχιστους εχθρούς, διότι έχουν αγκάθια που προκαλούν πόνο όπως περίπου ο πόνος που προκαλεί το σκορπίδι και η δράκαινα. Δε με έχει τσιμπήσει ακόμη δράκαινα αν και έχω πιάσει αμέτρητες, διότι προσέχω πολύ.
Τσίμπημα δράκαινας συνεπάγεται φοβερούς πόνους, τουλάχιστον νοσοκομείο, ισόβια σημάδια,  και κίνδυνο θανάτου. Με έχουν τσιμπήσει όμως «γερμανοί» και σκορπίδια. Οι «γερμανοί» προφανώς τρώγονται από άλλα μεγαλύτερα ψάρια θηρευτές όταν είναι μικροί, πριν αναπτυχθούν τα αγκάθια τους. Ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.
Μου είπαν φίλοι μου  ότι στην Κύπρο,  και στη Ρόδο… τα εστιατόρια προσφέρουν «γερμανούς». Εδώ στην Κρήτη δεν τους τρώμε, γιατί πρέπει πρώτα να τους αφαιρέσουμε το δέρμα τους. Δεν είναι καθόλου νόστιμο ψάρι. Για κάθε «γερμανό» 50-100 γραμμαρίων αντιστοιχούν αμέτρητα «μωρά»  που  έχουν  ήδη μετατρέψει το βυθό της θάλασσας της  Κρήτης σε Σαχάρα όπου αντί ακρίδες, κυκλοφορούν μιλιούνια «γερμανοί», οι οποίοι συνεχώς πολλαπλασιάζονται», καταγγέλλει ο κ Δημήτρης Γρυσμπολάκης.

Οι αποδείξεις
Ψάχνοντας για αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, ο  κ. Δημήτρης Γρυσμπολάκης, κολυμπούσε το καλοκαίρι του 2016 πολλές ημέρες στη θάλασσα του Μύρτου, για να συναντήσει κάποια δείγματα θαλάσσιας χλωρίδας.
«Τελικά σκέφτηκα ότι, μόνο σε βράχο ο οποίος βγαίνει έξω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι δυνατόν να βρω  θαλάσσια χόρτα.  Και βρήκα μερικά χόρτα πέρυσι σε έναν βράχο που βγαίνει έξω από το νερό, αλλά με τον κυματισμό εξασφαλίζεται πολύ υγρασία, ώστε τα φυτά να επιβιώνουν.
Ένα χρόνο μετά πήγα στο ίδιο ρηχό  σημείο πριν λίγες  μέρες και  είδα ότι ο βράχος αυτός είναι κατάφυτος από χόρτα, ενώ το καλοκαίρι του 2016 ήταν κρανίου τόπος.
Το χειμώνα η επιφάνεια της θάλασσας υποχωρεί. Βράχοι που το καλοκαίρι καλύπτονται από νερό, το χειμώνα «ξενερίζουν». Έτσι οι «γερμανοί» δεν μπόρεσαν το χειμώνα να φάνε τα χόρτα του βράχου. Η στάθμη της θάλασσας αυτό το καλοκαίρι θα ανέβει, και  τα χόρτα που είχαν σωθεί θα τα φάνε σε λίγες εβδομάδες οι «γερμανοί». Έτσι θα αποδειχτεί ότι,  αυτό το μικρό ψάρι- εισβολέας,  μαζί με τα λαγόψαρα έχουν προκαλέσει οικολογική καταστροφή στο βυθό της Νότιας Κρήτης», μας διαβεβαιώνει ο κ Δημήτρης Γρυσμπολάκης.

Ουδέν κακό αμιγές καλού
Από την καταστροφή  που έχουν προκαλέσει  οι «γερμανοί» προέκυψε όμως και ένα καλό. Η θάλασσα της  Νότιας Κρήτης γέμισε σκάρους!
«Ο σκάρος είναι ένα νόστιμο ψάρι που τρώει χόρτα όπως ακριβώς και οι «γερμανοί».
Οι ψαράδες δε ρίχνουν τα δίχτυα  τους σε τόπους όπου υπάρχουν πολλοί «γερμανοί», αφού υπάρχει κίνδυνος να τα πετάξουν, επειδή δεν θα μπορούν να τα «ξεψαρίσουν». Για το λόγο αυτό βλέπω σήμερα πιο πολλούς σκάρους, από όσους έβλεπα μικρός», καταλήγει ο κ. Γρυσμπολάκης, προτείνοντας να επιδοτηθεί η αλιεία των λαγοκέφαλων και των «γερμανών», για να μειωθούν οι πληθυσμοί τους και να αυξηθούν τα ιχθυαποθέματα.
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.