Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το ΕΛΙΑΜΠ στο σύνολό του, διέπεται από ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ...
Μια ματιά εδώ και θα καταλάβετε τι σημαίνει... ΕΛΙΑΜΕΠ και πόσο βρώμικος είναι ο ρόλος του.

Καλλιόπη Σουφλή


Καλωσήρθατε στο LOMIGRAS

Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές έχουν ένα κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της ένταξης των μεταναστών και στην διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των μεταναστών και του γηγενούς πληθυσμού στην χώρα υποδοχής. 

Στην Ελλάδα, η έκταση και η φύση των παρεμβάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της πολιτικής ένταξης των μεταναστών δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. 

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κενό στην ακαδημαϊκή έρευνα όσο και στην εφαρμοσμένη γνώση γύρω από τις πολιτικές που μπορούν να προάγουν την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. 

Στο πλαίσιο αυτό, το LOMIGRAS είναι το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα που θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συστηματική μελέτη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ένταξης των μεταναστών.


Σύντομη Παρουσίαση


Οι αρχές και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ένα κρίσιμο ρόλο στο αν και σε τι βαθμό προωθείται και επιτυγχάνεται η ένταξη των μεταναστών, ανεξάρτητα από το αν οι φορείς αυτοί εχουν ρητές αρμοδιότητες στον τομέα αυτό. 

Επιπλέον, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης επηρεάζουν την θέση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία και οικονομία. 
Συχνά οι επιπτώσεις τους είναι έμμεσες και όχι αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα πλαίσια παροχής των ποικίλων κοινωνικών υπηρεσιών στον τοπικό πληθυσμό, καθώς και κατά την εφαρμογή προγραμμάτων και την κατανομή πόρων με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, την τοπική ανάπτυξη, τον αστικό σχεδιασμό και την πολιτική συμμετοχή μεταξύ άλλων. 

Ο σκοπός του έργου LOMIGRAS είναι:

(a) να διευρευνήσει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαδικασία ένταξης των μεταναστών και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να ενισχύσει (ή αντίθετα να εμποδίσει) την επιτυχή ενσωμάτωσή τους, και

(b) να αναπτύξει ένα εύχρηστο διαδραστικό εργαλείο για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της συμβολής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προώθηση της ένταξης των μεταναστών.


Το ερευνητικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος "Διαφορετικότητα, ανισότητες και Κοινωνική Ενσωμάτωση" της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Έχει διάρκεια 12 μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

attikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.