Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Κύπρος: Τέρμα στο φακέλωμα πολιτών από ΚΥΠ


Τέρμα στο φακέλωμα πολιτών από ΚΥΠ
Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε την Τετάρτη νέο κείμενο των κανονισμών, που διέπουν την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών και ειδικότερα το διορισμό και τη λειτουργία τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα εισηγείται τον αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων και την επιλογή αρχείων για μεταφορά στο Κρατικό Αρχείο και άνοιγμα προς το κοινό.

Η κατ` άρθρον συζήτηση θα γίνει σε επόμενη κλειστή συνεδρία της Επιτροπής με στόχο την έγκριση των κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής ως τις αρχές Ιουνίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Στις δηλώσεις του ο κ. Ζαχαρίου έκανε επίσης λόγο για μια σύγχρονη ΚΥΠ, η οποία θα προστατεύει το κράτος και τον πολίτη. Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αποκάλεσε τη συζήτηση στη συνεδρία γόνιμη αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα με τα οποία το κόμμα του διαφωνεί.

Στην τοποθέτησή του εντός της συνεδρίας, ο επικεφαλής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος είπε σχετικά με το νέο κείμενο που κατατέθηκε στην Επιτροπή, ότι «ενώ κινείται εντός των πλαισίων της φιλοσοφίας της πρώτης πρότασης μας, αυτή τη φορά λήφθηκαν υπόψη οι ισχυρές απόψεις των μελών της Επιτροπής». Το κείμενο, διευκρίνισε, κατέληξε εκ νέου στην Επιτροπή μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία και προέβηκε στην νομοτεχνική επεξεργασία.

Αναφέρθηκε ακόμη σε πεντασέλιδο απόρρητο σημείωμα που κατέθεσε στην Επιτροπή στις 14 Μαρτίου στο οποίο παρατίθεται πώς άλλες υπηρεσίες προσεγγίζουν το θέμα, προσθέτοντας ότι για την προετοιμασία του σημειώματος «βασιστήκαμε σε υπηρεσίες από δημοκρατικά καθεστώτα, τα οποία έχουν μια μακροβιότερη εμπειρία στη διαχείριση αρχείων όπως των υπηρεσιών πληροφοριών».

Αναφορικά με τις χρονικές προθεσμίες, θέμα το οποίο είχαν εγείρει τα μέλη της Επιτροπής κατά τη συζήτηση του πρώτου κειμένου, εξήγησε ότι τα 100 χρόνια, «που ακουγόταν πολύ υπερβολικό στα αυτιά ορισμένων από εσάς, οφείλονται σε προτροπές και υποδείξεις του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», προσθέτοντας ότι είχε ζητηθεί από την ΚΥΠ να λάβει υπόψη της και ευαισθησίες για το πώς θα επηρεαστούν άτομα και οι απόγονοί τους.

Για το νέο κείμενο κανονισμών είπε ότι υπάρχει η διαδικασία η υποχρεωτική και στα 30 χρόνια ότι και να γίνει ένα έγγραφο θα πρέπει να τεθεί υπό μελέτη και να αποχαρακτηριστεί. Ο αποχαρακτηρισμός, διευκρίνισε, μπορεί να το οδηγήσει στο γενικό αρχείο, αλλά η μετάβασή του στο γενικό αρχείο δεν είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια του γενικού αρχείου να το διαθέσει στο κοινό.

Από την πλευρά της απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προσωπικά δεδομένα η Έφορος του Κρατικού Αρχείου Έφη Παρπαρίνου ανέφερε ότι έστω και αν η δημόσια αρχή της στείλει τα έγγραφα η ίδια ως «αρχειοφύλακας οφείλω να εφαρμόζω την νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα».

Εξήγησε ότι υπάρχει το λεγόμενο “masking” (επικάλυψη), όπου αν υπάρχει συγκεκριμένο προσωπικό δεδομένο δεν θα αποκαλύπτεται και έδωσε το παράδειγμα του σεξουαλικού προσανατολισμού κάποιου. Άλλο τα προσωπικά δεδομένα και άλλο τα ιστορικά γεγονότα, διευκρίνισε. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι αν έρθει στο Αρχείο κάποιο έγγραφο «δεν μπορεί να κριθεί ότι φυλάττεται χωρίς δικαίωμα του πολίτη να το δει».

Στα 30 χρόνια «ανοίγουν» αρχεία

«Η φιλοσοφία της Βουλής αλλά και της ΚΥΠ με την νέα της ηγεσία είναι ό,τι είναι δυνατόν και δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον να δίνεται μέσω του κρατικού αρχείου προς τους πολίτες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Εξήγησε ότι είχαν κατατεθεί οι κανονισμοί από τον Ιανουάριο, κατά τη συζήτησή τους υπήρξαν διαφορετικές απόψεις στην Επιτροπή «ειδικότερα όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα αποχαρακτηρισμού εγγράφων που έφταναν μέχρι και 100 χρόνια».

Υπάρχει, σημείωσε ο κ. Ζαχαρίου, «μια στενή σχέση μεταξύ της ΚΥΠ και της Επιτροπής Θεσμών και αρκετές από τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής έχουν εισακουστεί και έχει κατατεθεί διαφοροποιημένο έγγραφο». Το έγγραφο, πρόσθεσε, έχει γίνει «με βάση τις δικές μας εισηγήσεις και με βάση τις μελέτες που έχει κάνει η ΚΥΠ ως προς το τι συμβαίνει σε άλλα δημοκρατικά κράτη στη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών και είμαστε στο στάδιο αυτή τη στιγμή μετά από μια γενική συζήτηση, να προχωρήσουμε σε κατ` άρθρο συζήτηση των κανονισμών σε μια μελλοντική συνεδρία μετά από 15 – 20 μέρες, για να μπορέσουν να εγκριθούν οι κανονισμού μέχρι το τέλος Μαΐου ή της αρχές Ιουνίου».

Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών είναι ότι «η παλιά η ΚΥΠ, όπως την γνωρίζαμε, η ΚΥΠ που φακέλωνε πολίτες έχει πάψει να υπάρχει».«Η ΚΥΠ της σύγχρονης εποχής είναι αυτή που προστατεύει το κράτος και τον πολίτη», πρόσθεσε.

«Σ` αυτή την πορεία είναι μαζί και το κοινοβούλιο και η εκτελεστική εξουσία και έχουμε την ευχέρεια να έχουμε και μια διοίκηση της ΚΥΠ η οποία έχει ανοιχτά τα αυτιά της ακούει εισηγήσεις και θέλει να κάνουμε μια υπηρεσία πληροφοριών εφάμιλλη άλλων δημοκρατικών κρατών», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «στους παλιούς κανονισμούς υπήρχαν χρονοδιαγράμματα έφταναν μέχρι 100 χρόνια. Σήμερα στα 30 χρόνια η Συμβουλευτική Επιτροπή θα αποχαρακτηρίσει όλα τα έγγραφα, και αυτά τα οποία δεν έχουν πρόβλημα θα οδεύσουν προς το Κρατικό Αρχείο για να μπορούν να δοθούν προς τους πολίτες ή οποιοδήποτε ερευνητή θέλει να μελετήσει την ιστορία του τόπου».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι στην αρχική συζήτηση για τους κανονισμούς «όλα τα κόμματα, ενδεχομένως με μεγαλύτερη ένταση το ΑΚΕΛ, εκφράσαμε διαφωνίες σε κάποιες πτυχές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίοδο που θα πρέπει να μεσολαβήσει για να αποχαρακτηριστούν κάποια έγγραφα για να μπορέσουν να γίνουν κτήμα της κυπριακής κοινωνίας».

Έγινε, πρόσθεσε, «μια γόνιμη συζήτηση και σήμερα στην Επιτροπή, αλλά και προηγουμένως με την ίδια την υπηρεσία, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν κάποιες πρόνοιες». Άρχισε σήμερα η συζήτηση, θα συνεχιστεί σε μια από τις επόμενες συνεδρίας, «σε μια προσπάθεια να βρεθεί η αναγκαία σύγκλιση».

«Πρέπει να πω ότι εκ πρώτης όψεως, παρά τις όποιες βελτιώσεις, υπάρχουν ζητήματα για τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει η δική μας διαφωνία, αλλά είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε ακριβώς για να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις για να υλοποιηθεί και αυτό το αναγκαίο κομμάτι της νομοθεσίας», είπε.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.