Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Μεταφράστρια του FBI πήγε στη Συρία και παντρεύτηκε τρομοκράτη του ISIS τον οποίο διερευνούσε ΦΩΤΟΣ ΒΙΝΤΕΟ


Αμηχανία στο ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών των ΗΠΑ- το γνωστό σε όλους FBI- έχει προκαλέσει η
αποκάλυψη του CNN πως μια μεταφράστριά του με υψηλή διαβάθμιση ασφαλείας ταξίδεψε στη Συρία το 2014 και παντρεύτηκε έναν τρομοκράτη του ISIS τον οποίο της είχε ανατεθεί να διερευνήσει.

Το όνομά της, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι Ντανιέλα Γκριν. Η μεταφράστρια, σύμφωνα με το CNN, είπε ψέματα στο FBI σχετικά με το πού πήγαινε και προειδοποίησε τον νέο της σύζυγό πως ήταν υπό διερεύνηση.
 
Η ιστορία της Γκριν, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, αποτελεί σημαντικότατη παραβίαση εθνικής ασφαλείας στο FBI, στις αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνεται ακριβώς ο εντοπισμός υποστηρικτών της οργάνωσης στη χώρα. Επίσης, τίθενται ερωτήματα περί ευνοϊκής αντιμετώπισής της από τους εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι της απήγγειλαν σχετικά ελαφρές κατηγορίες και μετά ζήτησαν από το δικαστήριο να της δώσει μειωμένη ποινή με αντάλλαγμα τη συνεργασία της- μια συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας είναι ακόμα άγνωστες.


Ο άντρας τον οποίο η Γκριν παντρεύτηκε δεν ήταν «απλός» τρομοκράτης: Ο Ντένις Κάσπερτ, Γερμανός ράπερ που έγινε μέλος του ISIS θεωρείται άτομο με μεγάλη επιρροή όσον αφορά στη στρατολόγηση νέων μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης, και οι δραστηριότητές του τον είχαν θέσει στο «μικροσκόπιο» των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών δύο ηπείρων. Στη Γερμανία ήταν γνωστός ως ράπερ με το όνομα Deso Dogg, ενώ στη Συρία ήταν γνωστός ως Αμπού Ταλχά αλ Αλμανί. Σε τραγούδι του είχε επαινέσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε απειλήσει τον πρόεδρο Ομπάμα με χειρονομία κοψίματος λαιμού και είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά βίντεο, σε ένα εκ των οποίων κρατούσε ένα κομμένο ανθρώπινο κεφάλι.
 
Η 38χρονη κατάλαβε πως είχε κάνει λάθος μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που τον παντρεύτηκε: Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου συνελήφθη και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές. Η ίδια παραδέχτηκε την ενοχή της όσον αφορά σε ψευδείς δηλώσεις περί διεθνούς τρομοκρατίας και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή. Αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Σε ανακοίνωσή του στο CNN, το FBI αναφέρει πως στο πλαίσιο της υπόθεσης έγιναν «αρκετά βήματα σε μια σειρά από τομείς για να εντοπιστούν και να μειωθούν τα κενά ασφαλείας».
 
Όσον αφορά στη ζωή της Γκριν, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν υπάρχει κάτι στον βίο της που να υποδείκνυε πως κάποια στιγμή θα μπορούσε να παντρευτεί έναν διεθνή τρομοκράτη: Γεννήθηκε στη Τσεχοσλοβακία και μεγάλωσε για ένα διάστημα στη Γερμανία, παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία έναν Αμερικανό στρατιώτη και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Σπούδασε στο Cameron University στην Οκλαχόμα και μετά απέκτησε Master στην ιστορία στο Clemson University. Μιλά άπταιστα γερμανικά και άρχισε να εργάζεται ως μεταφράστρια/ γλωσσολόγος για το FBI το 2011. Ήταν στο γραφείο του Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο του 2014, όταν της ανατέθηκε να εργαστεί στην υπόθεση ενός Γερμανού τρομοκράτη που αναφερόταν σε δικαστικά έγγραφα μόνο ως «Άτομο Α» (Individual A).
Ο Κάσπερτ, όπως προαναφέρθηκε, ήταν γνωστός ως Deso Dogg, και καλλιεργούσε μια εικόνα αντίστοιχη των Αμερικανών «gangsta rappers», με τατουάζ παρεμφερούς περιεχομένου κτλ. Έγινε θρήσκος μετά από τροχαίο, και άφησε το ραπ για να στραφεί στο Ισλάμ το 2010. Άρχισε να γράφει ισλαμικά τραγούδια (Nasheed), και σε ένα επαινούσε τον μπιν Λάντεν. Έγινε γνωστός ως εξτρεμιστής το 2011, όταν ανέβασε στο Facebook ένα ψεύτικο βίντεο όπου υποτίθεται πως εμφανίζονταν Αμερικανοί στρατιώτες να βιάζουν μια μουσουλμάνα. Το βίντεο αυτό ενέπνευσε έναν άνδρα να κάνει τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, σκοτώνοντας δύο Αμερικανούς στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους δύο, σύμφωνα με τους NY Times.
Το 2012 έφυγε από τη Γερμανία και θεωρείται πως πέρασε χρόνο στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Μετά πήγε στη Συρία, όπου έγινε γνωστός ως «δημόσιο πρόσωπο»/στρατολογητής του ISIS. Τον Απρίλιο του 2014, ενώ η Γκριν δούλευε στην υπόθεση, ο Κάσπερτ εμφανίστηκε σε βίντεο όπου δήλωνε πίστη στο ISIS και στον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Τον Ιούνιο του 2014, η Γκριν υπέβαλε αίτηση για ταξίδι στο εξωτερικό (χρειάζεται για τους εργαζομένους και συμβασιούχους του FBI που έχουν διαβάθμιση ασφαλείας). Τότε ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Αμερικανό σύζυγό της, και ανέφερε τον λόγο ταξιδιού ως «προσωπικό», λέγοντας πως ήθελε να δει τους γονείς της στο Μόναχο.
Ωστόσο αντί για τη Γερμανία πήγε στην Κωνσταντινούπολη, και από εκεί στο Γαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία. Ήρθε σε επαφή με το «Άτομο Α», πέρασε τα σύνορα και τον παντρεύτηκε. Λίγο αργότερα, έστειλε email από το εσωτερικό της Συρίας σε ένα άγνωστο άτομο στις ΗΠΑ, όπου έλεγε ότι είχε αμφιβολίες, υποδεικνύοντας ότι παραβίαζε τον νόμο εν γνώσει της. «Πάει, δεν μπορώ να επιστρέψω. Δεν θα ήξερα καν πώς να το κάνω. Αν προσπαθούσα να γυρίσω, είμαι σε ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον και δεν ξέρω πόσο θα αντέξω εδώ, αλλά δεν έχει σημασία, είναι πολύ αργά» έγραψε τον Ιούλιο του 2014- ενώ σε άλλο email της έγραφε πως «μάλλον θα μπω φυλακή για πολύ καιρό αν επιστρέψω, αλλά έτσι είναι η ζωή. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω πίσω μερικές ημέρες». Στο μεταξύ, ο Κάσπερτ εμφανιζόταν σε βίντεο του ISIS.
Μετά από έναν μήνα στη Συρία, κατάφερε να γυρίσει στις ΗΠΑ, όπου και συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014, καθώς οι αρχές είχαν μάθει για τις πράξεις της. Η ίδια συνεργάστηκε, και τον Απρίλιο του 2015 οι εισαγγελείς ενημέρωσαν το δικαστήριο πως η συνεργασία είχε ολοκληρωθεί, ζητώντας μειωμένη ποινή.
Σημειώνεται πως ο Κάσπερτ χαρακτηρίστηκε επίσημα από τις ΗΠΑ ως διεθνής τρομοκράτης τον Φεβρουάριο του 2015- η Γκριν είχε παραδεχτεί την ενοχή της (μυστικά) τον Δεκέμβριο του 2014. Ο ίδιος ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο πως σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση τον Οκτώβριο του 2015, κοντά στη Ράκα στη Συρία, «πρωτεύουσα» του ISIS- ωστόσο εννιά μήνες αργότερα, στις 3 Αυγούστου 2016, εκδόθηκε ανακοίνωση όπου αναφερόταν ότι είχε επιζήσει του αεροπορικού πλήγματος. Μία ημέρα μετά, η Γκριν αποφυλακίστηκε, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.

 huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.