Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δυνάμεις της KFOR εγκαταλείπουν το Κοσσυφοπέδιο και κατευθύνονται προς Θεσ/κη και ΠΓΔΜ – Πρώτη ένοπλη σύγκρουση στα Σκόπια ΦΩΤΟΣ ΒΙΝΤΕΟ – Μετακινεί πυραυλικά συστήματα στα σύνορα η Σερβία

Του Βασίλη Καπούλα

Συγκλονιστικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο τρίγωνο ΠΓΔΜ-Αλβανία -Σερβία οι οποίες προμηνύουν «θύελλες» στην περιοχή των βόρειων ελληνικών συνόρων.  

Το γραφείο της KFOR επιβεβαίωσε πριν λίγο τις πληροφορίες εισόδου των στρατευμάτων της ειρηνευτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι πορτογαλική δύναμη  κινείται προς την Θεσσαλονίκη .

Σημειώνεται ότι αυτά συμβαίνουν μετά την κατάσχεση μεγάλου φορτίου όπλων του UCK από τη Σερβία όπως αποκαλύψαμε χτες.

«Όσον αφορά ορισμένα άρθρα που δημοσιεύονται από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης για στρατιώτες της KFOR που κινούνται νότια, η KFOR επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες και ενημερώνει ότι η πορτογαλική δύναμη κινείται με κατεύθυνση προς την Θεσσαλονίκη. Η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε η  KFOR.

Πριν λίγο ιταλικά στρατεύματα της KFOR έχουν εισέλθει στην ΠΓΔΜ  μέσω του συνοριακού σημείου στο Μπλάτσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες εισέρχονται θωρακισμένα  οχήματα και άλλα οχήματα μάχης.

Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το σκοπό της «εισόδου» των στρατευμάτων της KFOR στην  πΓΔΜ, αλλά πιστεύεται ότι ο προορισμός τους θα είναι η υλικοτεχνική βάση της KFOR κοντά στο αεροδρόμιο Petrovec στα Σκόπια. 

   

Η σκοπιανή αστυνομία ανακοίνωσε την πρόκληση ένοπλου επεισοδίου που συνέβη στο χωριό Boyana στο δήμο Σαράι.

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο Ν.Ζ. (33 ετών) στο χωριό της Μπογιάνα όταν Σκοπιανός πολίτης που οδηγούσε  το αυτοκίνητο του  προς το σπίτι δέχθηκε απροειδοποίητα πυροβολισμό από άλλο άτομο που ευρίσκονταν μαζί με άλλους πάνοπλους μασκοφόρους  άνδρες  μέσα σε όχημα τύπου  Audi .

Ο ίδιος Σκοπιανός πολίτης που δέχθηκε τον πυροβολισμό πήγε στο σπίτι του  και στην συνέχεια  ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία.

Η αστυνομία των Σκοπίων φέρεται να έχει λάβει μέτρα με δεκάδες μπλόκα σε όλη την χώρα καθώς φοβούντσι πως πρόκειται για πυρήνες του UCK.

Μέσα σε όλο αυτό το άκρως επικίνδυνο σκηνικό, ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Angelino Alfano, δήλωσε ότι τα Βαλκάνια υπονομεύονται  από την πολιτική κρίση στην Αλβανία και τις εθνοτικές εντάσεις στην ΠΓΔΜ.

«Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουμε εντείνει τους ελέγχους και την προσοχή μας είναι η βαλκανική χερσόνησο τις τελευταίες ημέρες, (ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στη ΠΓΔΜ και η παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Αλβανία), ενώ έχουμε σοβαρές ενδείξεις επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Υπάρχει μια αναβίωση της εθνικιστικής ρητορικής και του ευρωσκεπτικισμού  με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό , αλλά και γενικότερα στις διακρατικές σχέσεις στην περιοχή», τόνισε ο  ίδιος .

Αυτή ήταν  η δήλωση του Ιταλού υπουργού εξωτερικών Angelino Alfano, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον μικτής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας σχετικά με σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

«Σε αυτό το στάδιο,  είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ,  πρέπει να παραμείνει ανοικτή η προοπτική της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υποβοηθώντας τους στην πορεία τους, παράλληλα με την διαδικασία της περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Και οι δύο αυτοί οι στόχοι θα είναι το επίκεντρο των στόχων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας  του Βερολίνου» η οποία θα αποσαφηνιστεί σε ειδικό συνέδριο στην Τεργέστη στις 12 Ιουλίου του 2018″, κατέληξε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Η Ιταλία ανησυχεί για την πολιτική κρίση στην Αλβανία, αλλά είναι  επιφυλακτική σχετικά με τη θέση της. Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών δείχνουν ότι η ανησυχία της Ρώμης «βλέπει» σαφέστατα  κλιμάκωση της κρίσης στην Αλβανία.

Την ίδια στιγμή οι Σέρβοι μετακινούν κινητά οχήματα με πυραύλους κοντά στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ .

Πρόκειται για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τύπου  ALAS-C, τα οποία θα επιδειχθούν επίσημα  κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στις 9 Μαΐου με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας και τις τελετές  που σχετίζονται με το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Το ALAS-C είναι σύστημα παράκτιας άμυνας και εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας, που αναπτύχθηκε πάνω στο όχημα NIMR 6 × 6 για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Το εύρος του βεληνεκούς ανέρχεται σε 25 χλμ με δυνατότητα να αυξηθεί στα 50 km. και το ύψος πτήσης τα  5 χλμ.

Το πυραυλικό συγκρότημα ALAS (Advanced Light System) κατασκευάζεται στη Σερβία με τη συμμετοχή  της  ιδιωτικής εταιρείας EDePro (Εταιρεία Μηχανικής Ανάπτυξης και Παραγωγής), και σχέδιο  από το  Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και του ειδικού τμήματος  όπλων και κινητήρων και πυραύλων.

Όπως διαφαίνεται  λοιπόν ξεκάθαρα, τίποτα δεν τελείωσε στην ΠΓΔΜ και τώρα όλα ξεκινούν… για αυτό ας έχουμε τα μάτια μας «ορθάνοικτα και τα αυτιά τεντωμένα».

 pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.