Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΕΟΠΥΥ παίρνει πίσω άρον-άρον τον όρο για το «προσδόκιμο επιβίωσης» Δικαιολογίες μετά το θόρυβο που προκλήθηκε


Ο ΕΟΠΥΥ παίρνει πίσω άρον-άρον τον όρο για το «προσδόκιμο επιβίωσης»
«Ο ΕΟΠΥΥ διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου προχωρά σε αναθεώρηση

των εντύπων γνωμάτευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Την αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης χορήγησης φαρμάκων που περιέχουν τον όρο «προσδόκιμο επιβίωσης» ανακοίνωσε την Τετάρτη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώνοντας την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) για την αναγραφή αυτού του πρωτοφανούς και «σκληρού» ιατρικού όρου σε έντυπα έγκρισης ογκολογικών φαρμάκων.

Μάλιστα, ο ΙΣΑ, παρά τη διαβεβαίωση του πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή περί τροποποίησης της εν λόγω γνωμάτευσης, εμφανίζεται επιφυλακτικός και επανέρχεται υπενθυμίζοντας την ανάδειξη αυτού του «απαράδεκτου πεδίου» και ζητώντας «την άμεση και ρητή απάλειψη του όρου προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος ο ασθενής και το κύρος του ιατρού κατά την άσκηση του λειτουργήματός του».

«Ο ΕΟΠΥΥ διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα) προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση της αναφορικά με το περίφημο «προσδόκιμο επιβίωσης» - καθώς αρχικά αρνούνταν ότι χρησιμοποιείται τέτοιος όρος και υποστήριζε ότι ήταν ελλιπής ο ιατρικός φάκελος του καρκινοπαθή στον οποίο δεν χορηγήθηκε το φάρμακο- αναφέρει  πως ο όρος απαιτούνταν μόνο για τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

«Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου  – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζει δε πως  «ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα, η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών».

«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Είναι κριτήριο και το προσδόκιμο επιβίωσης» λένε οι Έλληνες ογκολόγοι

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και  Μοριακής Απεικόνισης, η  καλύτερη και πλέον κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενών με σοβαρά νοσήματα, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς, βασίζεται σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες από τους θεράποντες ιατρούς, και παράλληλα καθοδηγούν τις εγκριτικές επιτροπές των παρόχων υπηρεσιών υγείας, διεθνώς.

Όπως εξηγούν, για την καταλληλότητα της θεραπείας, ο ιατρός λαμβάνει υπόψιν ένα αριθμό κριτηρίων που περιλαμβάνουν τη συνολική κατάσταση της υγείας του (όπως συνοδά νοσήματα, συγχορηγούμενα φάρμακα, προσδόκιμο επιβίωσης) και την έκταση της νόσου καθώς και το προσδοκώμενο όφελος της θεραπείας.

«Τα συνοδευτικά που αιτιολογούν την επιλογή του γιατρού, συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο του ασθενούς ο οποίος κατατίθεται για έγκριση στην αρμόδια επιτροπή, που για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η Επιτροπή Έγκρισης Ραδιοφαρμάκων Υψηλού Κόστους» αναφέρουν και προσθέτουν πως η διαδικασία αυτή ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων και την ευθύνη για την πληρότητα του φακέλου έχει ο θεράπων ιατρός του ασθενή.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.