Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αποφεύγουν τα ισόβια οι καταδικασθέντες για την Energa-HellasPower λόγω ελαφρυντικών

Αποφεύγουν τα ισόβια οι καταδικασθέντες για την Energa-HellasPower λόγω ελαφρυντικών
H αναγνώριση ελαφρυντικών σε 10 καταδικασθέντες για το σκάνδαλο των εταιρειών Energa-HellasPower τους γλυτώνει από τα ισόβια. Έτσι, οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου
παρότι βρέθηκαν ανιτιμέτωποι με τα ισόβια, κατάφεραν να τα αποφύγουν.

Συγκεκριμένα, για τους εκπροσώπους των Εnerga - HellasPower, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενω στους τρεις τελευταίους αναγνωρίστηκε και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Με τον τρόπο αυτό, παρότι η καταδίκη τους με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), η ποινή που επικρέμεται για τους καταδικασθέντες για συναυτουργία στην υπεξαίρεση, Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, επισύρει μέχρι και ισόβια, αυτά τελικά «σπάνε» λόγω του ελαφρυντικού. .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι κατηγορουμένων που επιχείρησε τη διαφυγή του (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται στη Ν. Φιλαδέλφια) αλλά συνελήφθη, είναι μεταξύ των καταδικασθέντων. Μάλιστα μόνο η σύζυγος έλαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ για τον σύζυγο δεν αναγνωρίςτηκε κανένα.

Η απόφαση επί των ελαφρυντικών ήλθε αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων για την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, με την επιστροφή χρηματικών ποσών, μόνο όμως για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ισοδυναμεί με την καταβολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη.

Υπενθυμίζεται οι κατηγορούμενοι είχαν υποστηρίξει πως προτίθενται να καταβάλλουν συνολικά περίπου 83 εκατ. ευρώ τοσο για την κατηγορία της λαθρεμπορίας όσο και της υπεξαίρεσης. Για την τελευταία πράξη όμως απορρίφθηκε το αίτημα, ως νόμο αβάσιμο με αποτέελσμα τα κρατικά ταμεία να "χάσουν" περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, εκπρόσωποι των δύο εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία. Κατά την ελληνική Δικαιοσύνη, η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσο υπολογίζεται στα 256 εκατομμύρια ευρώ
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.